

Uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor pentru anul 2021
Totodată, în anul viitor reţinerile din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali, a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal conform cap. 103, pe veniturile obţinute de către acestea aferente livrării producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor şi a produselor derivate din nuci, şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată, cu excepţia laptelui natural, vor constitui 50% din cota standard, respectiv, 6% (în anul 2020, aceasta constituia 5% din veniturile indicate).
De la 10% la 12% se modifică și impozitului reținut de comisionar din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) pe veniturile obţinute de către acestea aferente desfacerii prin unităţile comerţului de consignaţie a mărfurilor.
Totodată, este aprobată diminuarea impozitului pe profitul persoanelor ce practică profesiile juridice (avocați, notari, executori judecătorețti, mediatori etc), de la 18% la cota standard.
Legea aprobată prevede și completarea art. 901 cu un nou alineat (37) care stabilește că băncile, asociațiile de economii și împrumut, precum și emitenții de valori mobiliare corporative vor reţine un impozit în mărime de 3% (25% din cota standard) din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente.
Menționăm că , în cazul transmiterii în locațiune a bunurilor de la persoana fizică către altă persoana fizică, precum și impozitul pe profitul gospodăriilor țărănești rămân la cota existentă – 7%.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Parlamentul Republicii Moldova