19
11 2020
898

Votat în prima lectură: testarea la COVID-19, deductibilă și neimpozabilă pentru salariați

Parlamentul a votat astăzi, 19 noiembrie 2020, în prima lectură proiectul  de lege ce prevede deducerea cheltuielilor suportate de angajați pentru testarea la COVID-19 a salariaților.
 
Astfel, art. 24 din Codul fiscal, care stabilește deducerea cheltuielilor aferente activităţii de întreprinzător, urmează a fi completat cu alin. 25, potrivit căruia se vor permite deducerea cheltuielilor suportate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării virusului SARS-CoV-2. Totodată,  plățile efectuate pentru testarea salariaților în vederea depistării virusului SARS-CoV-2 vor constitui surse de venituri neimpozabile.
 
Scopul proiectului constă în stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de către angajator pentru testarea salariaților ca fiind neimpozabile cu impozitul pe venit și deducerea acestora în scopuri fiscale, a concretizat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.
 
De asemenea, proiectul prevede achitarea în continuare a indemnizațiilor unice de 16 mii lei cadrelor medicale din fondurile de urgență ale Guvernului (în scopul asigurării achitării acestora până la finele anului curent), la momentul actual aceste indemnizații fiind achitate din fondul de intervenție. Potrivit datelor oferite de Dorel Noroc, până la moment au fost achitate indemnizații pentru 5258 de persoane în valoare totală de 84 mil. lei, la Ministerul Finanțelor fiind înregistrate încă 1652 de cereri.
 
Concomitent, proiectul prevede ca din plățile salariale și alte recompense aferente perioadelor de până la 31 decembrie 2020, achitate începând cu 1 ianuarie 2021 în folosul angajaților și altor persoane fizice pentru efectuarea lucrărilor și prestarea serviciilor, să se calculeze și să se achite atât primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați, cât și primele datorate de angajatori, potrivit legislației în vigoare la data de 31 decembrie 2020.
 
După cum a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc, documentul face parte din seria de proiecte ce vizează situația epidemiologică din țară provocată de virusul SARA-CoV-2, prin care se prevede instituirea unor măsuri ce au ca scop susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova.
 
Proiectul urmează a fi discutat în a doua lectură săptămâna viitoare, până atunci deputații vor înainta amendamente.
 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.