30
07 2021
568

Documentul electronic: crearea, semnarea, verificarea autenticității semnăturii

Articolul ce urmează încheie seria publicațiilor noastre oferite contribuabililor în scopul facilitării utilizării documentului electronic. Anterior am prezentat modul de transformare a fișierului creat în Word sau Excel în formatul PDF, de semnare a documentului transformat cu semnătura mobilă sau cu cea electronică de pe stik USB, iar stăzi precizăm cum poate fi verificată autenticitatea semnăturilor aplicate pe document.
 
Partea 4. Verificarea autenticității semnăturilor aplicate prin intermediul serviciului guvernamental MSign și/sau aplicației „MoldSign”
 

Verificarea autenticității semnăturii electronice se efectuează prin intermediul dispozitivului de verificare a semnăturii electronice și/sau al produsului asociat semnăturii electronice, cu utilizarea datelor de verificare a semnăturii electronice, conform art. 9 din Legea nr. 91/2014.

 

Pentru semnăturile electronice avansate calificate, verificarea se efectuează prin intermediul serviciului guvernamental MSign și/sau aplicației „MoldSign”.

 

Astfel, verificarea semnăturii, atât celei de pe stick-ul USB cât și cea mobilă, se efectuează prin intermediul serviciului MSign. La accesarea paginii www.msign.gov.md se va accesa opțiunea „Verifică” și se va încărca documentul care conține semnătura electronică.

La accesarea opțiunii „Verifică documentul”, serviciul MSign va afișa informația dacă semnătura este validă, informația aferent datelor semnatarului , datele organizației, în cazul în care semnătura electronică a fost eliberată pentru persoana juridică sau autoritatea publică, precum și data și ora semnării.

În cazul în care documentul nu conține semnătura electronică, serviciul MSign va afișa mesajul corespunzător, precum că documentul nu conține semnături.

 

Verificarea semnăturii electronice poate fi efectuată și prin intermediul aplicației „MoldSign”. Pentru aceasta este necesar de a lansa aplicația din calculator, de a accesa compartimentul „Verifică” („Проверить”) din aplicație și de a arăta calea către fișier prin intermediul opțiunii „Vizualizează” („Просмотр”).

În final, aplicația „MoldSign” va afișa datele semnatarului sau a semnatarilor, în cazul în care documentul electronic conține mai multe semnături electronice. În imaginea următoare, prima și a doua semnătură sunt cele aplicate cu stick-ul USB, iar a treia semnătură este cea mobilă.

În cazul în care se recepționează un fișier, care la deschidere se afișează insigna specifică semnăturii electronice aplicate cu stick-ul USB, iar la verificarea semnăturii prin intermediul serviciului MSign sau aplicației „MoldSign” se indică că documentul electronic nu conține semnătura electronică, atunci fie fișierul recepționat este o copie scanată sau conține insigna plasată sub formă de imagine. Asemenea document nu constituie originalul documentului electronic care conține semnătura electronică avansată calificată. Documentul ar putea fi calificat ca un document electronic care conține semnătura electronică simplă, însă pentru utilizarea tipului dat de semnătură electronică se necesită existența unui acord semnat dintre părți, conform Legii nr. 91/2014.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.