Știri
FAOAM: primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul 2023
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense care se reține de către angajator de la persoanele angajate va fi menținută în mărime de 9,0% și în anul viitor. Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023 a fost aprobat în prima lectură în ședința plenară de astăzi, 12 decembrie.
Astfel, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023 se aprobă la venituri și la cheltuieli în sumă de 14138595,7 mii lei, în creștere cu 15,1% față de volumul aprobat pentru anul curent. Se estimează că, ponderea veniturilor proprii în FAOAM vor constitui 51,6% din suma totală, iar 48,4% vor fi transferuri din bugetul de stat.
Cea mai mare contribuție la formarea veniturilor FAOAM o vor avea primele de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate de angajați. Totodată, se estimează că, din contul altor venituri (cota din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor IT, donații, dobânzi, amenzi, sancțiuni și alte încasări) vor fi încasate 144,5 mil. lei sau cu 46,7% mai mult decât în anul 2022.
PAM în sumă fixă pentru persoanele care se asigură în mod individual (conform anexei nr. 2 din Legea nr.1593/2022 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medical) va fi stabilită în mărime de 12636 de lei. Totuși, se vor aplica în continuare reducerile în cazul achitării primei până la 31 martie 2023.
Astfel, pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, PAM în sumă fixă se stabilește în cuantum de 1014 lei.
Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, prima va constitui 1622 lei.
Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern este stabilită prima de asigurare în mărime de 2028 lei.
Totodată, mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare în cuantum de 4056 lei.
Cele mai multe cheltuieli din FAOAM (circa 99,6%) se preconizează la Fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice, care este fondul de bază. Totodată, este prevăzută majorarea cu 19,5% a cheltuielilor pentru asistența medicală primară, cu 24,1% – pentru asistența medicală specializată de ambulator, cu 13,5% – pentru îngrijirile medicale comunitare și la domiciliu, cu 2,3% – pentru asistența medicală urgentă prespitalicească și cu 12% – pentru asistența medicală spitalicească, iar pentru serviciile medicale de înaltă performanță cu – 13,1%. În același timp, se planifică alocarea a circa 60,2 mil. lei în scopul extinderii listei medicamentelor compensate și a 9,33 mil lei – pentru extinderea listei denumirilor dispozitivelor medicale.
Documentul urmează a fi aprobat în lectura a doua.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
2074 vizualizări
Data publicării:
12 Decembrie /2022 13:53
Catalogul tematic
Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Noutăți
Etichete:
FAOAM | proiect de lege | prime de asigurare obligatorii | asigurare medicala
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.