Știri

În ce caz corectarea IPC21 ar putea fi luată în considerare după controlul fiscal

Prin derogare de la prevederile alin.(4) (art.188 din Codul fiscal, red.), darea de seamă fiscală corectată și prezentată în baza art.92 alin. (2) și (3) va fi luată în considerare după efectuarea controlului fiscal și va modifica darea de seamă precedentă doar aferent contribuțiilor de asigurări sociale sau dacă corectările au fost efectuate la solicitarea organului fiscal, prevede proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce ține de politica fiscală și vamală pentru anul 2023.

 

Amintim că legislația în vigoare permite contribuabililor, la depistarea faptului că darea de seamă fiscală prezentată anterior conţine erori sau  omisiuni, să prezinte o dare de seamă fiscală corectată, potrivit formularului şi modului de întocmire în vigoare pentru darea de seamă fiscală care se corectează. De asemenea, darea de seamă fiscală corectată depusă înainte sau în termenul stabilit pentru prezentarea dărilor de seamă pe o anumită perioadă fiscală se consideră dare de seamă fiscală pentru perioada respectivă.

 

 

Totodată, prevederile CF stabilesc că  darea de seamă fiscală corectată nu va fi luată în considerare şi, respectiv, nu modifică darea de seamă precedentă dacă cea corectată a fost prezentată după emiterea unei decizii scrise cu privire la iniţierea controlului fiscal, al cărui obiect este şi darea de seamă prezentată cu erori sau cu omisiuni sau dacă formularul corectat se prezintă pe o perioadă supusă unei verificări documentare sau după ea.

 

Având în vedere necesitatea reflectării corecte și depline a contribuțiilor de asigurare socială de stat obligatorie, în cazul aprobării completărilor la art.188 al CF vor fi restabilite drepturile depline ale persoanelor asigurate, inclusiv la stabilirea cuantumului prestațiilor sociale. Modificarea nu va scuti angajatorul de răspunderea stabilită pentru diminuarea sumelor reflectate în dările de seamă.

 

Potrivit proiectului, aceste modificări vor fi puse în aplicare din 1 iulie 2023.

 

Recomandăm să examinați și:

IPC21 și IALS21: prezentarea formularelor după controlul fiscal pentru perioadele fiscale precedente

 

Declararea informației aferente asigurărilor sociale: noile prevederi

 

IPC21: subtilități de completare a dării de seamă.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1047 vizualizări

Data publicării:

16 Noiembrie /2022 07:59

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Noutăți

Etichete:

IPC21 | corectare | proiect de lege | politica bugetar fiscala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon