Știri

Instituirea controlului de stat asupra activității de evaluare a bunurilor imobile

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 25 iulie anul curent, a aprobat în lectura a doua proiectul modificărilor la Legea nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, scopul cărora este fortificarea controlului de stat asupra calității rapoartelor de evaluare în condițiile în care, după abrogarea procedurii de licențiere a întreprinderilor de evaluare, statul a pierdut toate pârghiile de monitorizare la acest capitol.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, în temeiul completărilor la Legea nr. 989/2002, evaluatorii bunurilor imobile vor prezenta trimestrial autorității administrative centrale în domeniul cadastrului bunurilor imobile (Agenția Geodezie, Cartografie si Cadastru) informația privind rapoartele de evaluare elaborate.

 

În rapoarte se va indica numărul raportului de evaluare; denumirea întreprinderii de evaluare; numele, prenumele evaluatorului (seria, numărul, data eliberării certificatului evaluatorului bunurilor imobile); tipul obiectului evaluării (teren, construcție, încăpere izolata, bun complex); modul de folosința al obiectului evaluării (apartament, casa de locuit individuală, teren pentru construcție, teren agricol, căsuța de vacanta, garaj, bun imobil comercial, bun imobil industrial, bun imobil administrativ); adresa bunului imobil; scopul evaluării; data evaluării; suprafața totala a obiectului în metri pătrați; valoare determinata în raportul de evaluare în lei; beneficiarul serviciilor (persoana fizica sau persoana juridica).

 

Se prevede că modul de prezentare a informației enumerate supra se va stabili de autoritatea administrativă centrală în domeniul cadastrului bunurilor imobile.

 

Conform proiectului, datele de piața utilizate la elaborarea, calibrarea și monitorizarea în timp a calității modelelor de evaluare se vor acumula în Sistemul informațional automatizat „Registrul prețurilor”, care va fi creat și ținut de autoritatea administrativă centrală în domeniul cadastrului bunurilor imobile.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Guvernul, în acest termen urmează să elaboreze Regulamentul cu privire la procedura de examinare a contestațiilor privind rezultatele evaluării in scopul impozitării și, în termen de 12 luni, - SIA „Registrul preturilor” si Regulamentul cu privire la verificarea și sancționarea specialiștilor care desfășoară activitate de evaluare a bunurilor imobile.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

404 vizualizări

Data publicării:

26 Iulie /2024 08:00

Catalogul tematic

Impozitul pe bunurile imobiliare | Noutăți fiscale

Etichete:

sedinta | evaluare | bun imobil | control de stat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon