Știri

Lucrările de construcție care produc zgomot în blocurile locative vor fi interzise în zilele de duminică și de sărbători

Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi interzise în blocurile locative în zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare, precum și în zilele de luni până sâmbătă, între orele 20.00 – 08.00. În Monitorul Oficial din 31 mai curent a fost publicată Legea nr. 124 din 30 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 75/2015 cu privire la locuințe, Codul Contravențional și Legea nr. 187/2022 cu privire la condominiu).

Astfel, dacă până la moment, erau interzise lucrările legate de zgomot înainte de ora 8.00 şi/sau încheierea lor mai târziu de ora 18.00, Legea cu privire la locuințe va interzice aceste lucrări suplimentar, în zilele de duminică și de sărbători.

 

Ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor se recreează pe parcursul zilei de duminică și în zilele de sărbătoare nelucrătoare, considerăm necesară extinderea interdicției de a executa lucrări de construcție care produc zgomot pentru aceste zile, se menționează în nota documentului.

 

Încălcarea acestor prevederi va fi sancționată cu amenzi de până la 1500 de lei pentru persoanele fizice și până la 4500 de lei pentru persoanele juridice.

 

Totodată, conform noilor prevederi, la reconstrucția încăperilor va fi interzisă modificarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale prin instalarea utilajului consumator de gaze în alte încăperi decât în bucătărie sau hale termogeneratoare, dar și efectuarea lucrărilor de termoizolare și de schimbare coloristică a fațadei în lipsa autorizației de construire pentru lucrările la fațadele clădirilor orientate spre bulevarde și străzi, la clădirile cu statut de monument, la construcțiile din zonele de protecție a acestora, cu excepția lucrărilor de finisare exterioară, care nu modifică elementele fațadelor și a soluțiilor cromatice.

 

Prevederile au intrat în vigoare la data publicării.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

389 vizualizări

Data publicării:

03 Iunie /2024 07:56

Catalogul tematic

Noutăți | Persoana fizică | Sancționare

Etichete:

sărbători | lucrări | Construcția

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon