13
09 2021
174

Clubul antreprenorilor onești. Conformarea fiscală

Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, Nicoleta Nemerenco, a participat la data de 9 septembrie 2021  în cadrul evenimentului online „Clubul antreprenorilor onești”, activitate care este parte a campaniei naționale de educare financiară „Bugetul public este bugetul tău”. În cadrul sesiunii au fost abordate subiecte ce țin de aspectele generale cu privire la Programul de conformare al contribuabililor, dar și tipurile de riscuri și modul de stabilire a acestora.
 
Potrivit Nicoletei Nemerenco, conformarea este disponibilitatea contribuabilului care are anumite obligații conform legislației fiscale de a exercita aceste obligații în cuantum deplin și în termenul stabilit de către legislație.

 

Prioritatea de bază a administrației fiscale naționale este ca acțiunile de conformare voluntară întreprinse să contribuie la majorarea nivelului de respectare a legislației de către contribuabil și să facă în așa fel încât intervenția forțată, acțiunile de control să fie reduse la minimum. Este mult mai eficient de a obține benevol prestațiile față de bugetul public național, decât de a interveni printr-un control sau altă măsură de executare silită pentru a recupera acele pierderi care au fost aduse bugetului”, a declarat directorul adjunct al SFS.

 

Pentru a garantarea conformării voluntare la un nivel înalt, SFS asigură reguli și proceduri clare de respectare a legislației.

 

SFS întreprinde acțiuni pentru a face cât mai ușoare toate procedurile de respectare a legislației fiscale. Pentru aceasta sunt dezvoltate și actualizate în permanență serviciile prestate contribuabililor. În prezent, SFS are 34 de servicii care sunt prestate contribuabililor, dintre care 21 sunt în format electronic. Toate aceste servicii sunt menite să asigure simplificării executării obligației fiscale”, a adăugat Nicoleta Nemerenco.

 

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat  apreciază înalt transparența și corectitudinea în activitatea contribuabililor, implicarea și aportul considerabil întru susținerea economiei naționale prin onorarea în termen a obligațiilor față de buget, promovarea civismului fiscal și spiritului de conformare voluntară la prevederile legislației fiscale.

 

În acest sens, anual SFS încurajează contribuabilii pentru manifestarea transparenței și corectitudinii în activitatea desfășurată prin oferirea certificatelor de credibilitate și diplomelor de gratitudine în conformitate cu Ordinul IFPS nr.396/2015 despre aprobarea Regulamentului cu privire la stimularea morală (nonfinanciară) a contribuabililor onești.


via | www.sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.