21
09 2020
899

SFS oferă agenților economici suport informațional

Serviciul Fiscal de Stat continuă să monitorizeze activitatea agenților economici din diverse domenii și să evalueze nivelul de conformare voluntară al acestora. În acest context, SFS continuă să popularizeze legislația fiscală prin informarea entităților din domeniile cu risc sporit de desfășurare ilicită a activității de întreprinzător.
 
În cadrul acțiunilor de informare și conformare care vor continua în perioada următoare va fi acordată asistenţă şi consultanţă  sub aspectul înregistrării activităţii în una din formele organizatorico-juridice prevăzute de legislație și se vor înmâna pliante informative.

 

Concomitent, agenții economici sunt informați despre iniţierea acţiunilor de control ce vor urma după acțiunile de conformare voluntară, cu atenționarea asupra consecințelor neconformării la legislația în vigoare.

 

Obiectivele acțiunilor propuse sunt:

  • reducerea activității ilicite (comerț stradal/prestări servicii).
  • promovarea intereselor și apărarea dreptului de concurență loială a contribuabililor onești;
  • contabilizarea deplină a veniturilor obținute și declararea corectă și deplină a obligațiilor fiscale.

 

SFS informează că, pentru desfășurarea activității de comerţ cu amănuntul/prestări servicii către populaţie prin intermediul unităţilor comerciale staţionare sau staţionare provizorii, unităţilor mobile, contribuabilii urmează:

  • să dispună de documente ce atestă înregistrarea activității într-o formă organizatorico-juridică prevăzută de legislație, notificarea privind inițierea activității de comerț, licență, etc;
  • să deţină documentele confirmative privind originea mărfii comercializate;
  • să utilizeze echipamentul de casă și control la efectuarea decontărilor în numerar cu populaţia.

 

În anul curent SFS a efectuat 6183 controale fiscale prin metoda de verificare operativă.

Cel mai mare număr de încălcări stabilite ține de neutilizarea echipamentelor de casă şi de control, dar și desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător.

 

Totodată, SFS solicită tuturor contribuabililor să se conformeze voluntar la respectarea prevederilor legislației în vigoare și să respecte obligativitatea aplicării echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar.


via | www.sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.