Știri

Parcul IT va găzdui industria creativă

Lista genurilor de activitate premise pentru desfășurare în cadrul Parcului pentru tehnologia informaţiei va fi extisă. Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

 

Astfel, art.8 din aceasta, în care sunt stabilite activitățile principale desfășurate în Parcul IT, poate fi suplinit cu următoarele genuri de activitate, conform CAEM-2:

  • activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (59.11), limitate la:

- servicii de producție cinematografică (59.11.11);

 - film cinematografic (59.11.22);

 

  • activități de post-producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (59.12), limitate la:

- servicii de corectare și recondiționare digitală a culorilor (59.12.13);

- servicii de editare și proiectare a sunetului (59.12.17);

 

  • activități de realizare a înregistrărilor audio şi activități de editare muzicală (59.20), limitate la înregistrări originale de sunet (59.20.13);

 

  • activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea (71.12), limitate la servicii de proiectare tehnică pentru instalații industriale și manufacturiere (71.12.17).

 

La momentul de față aceste servicii au o prezența minimă în mediul antreprenorial din Republica Moldova. Autorii documentului consideră că dacă nu se intervine cu politici eficiente pentru a schimba situația, profesioniștii din domeniile menționate vor emigra în continuare în alte state sau vor activa în RM direct cu clienții străini, fără a avea relații de muncă înregistrate potrivit legislației aplicabile.

 

Astfel, modificările operate în legislație urmează să ofere un mediu atractiv pentru activitățile din industria creativă, care utilizează echipamente specializate de înaltă performanță.

 

Totodată, în vederea creării previzibilității mediului de afaceri pe termen lung pentru investitorii autohtoni şi cei străini în domeniul IT, se propune extinderea termenului de funcționare a parcului IT de la 10 ani, după cum prevede la moment art. 9 al Legii nr.77/2016, până la 20 de ani, ceea ce va atrage şi mai multe investiții și relocări de afaceri.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

606 vizualizări

Data publicării:

23 Decembrie /2022 07:55

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

proiect de lege | activitate economica | parc it

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon