Știri

Piața valutară în luna aprilie: cererea și oferta

În luna aprilie anul curent, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 114% comparativ cu 114,6% în luna martie 2023.

 

Conform estimărilor Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu $5,1 mil. sau cu 2,6%, iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu $5,4 mil. sau cu 3,2%. În aceste condiții, BNM a intervenit pe piața interbancară locală prin procurări nete în volum de $51 mil.

 

Pe parcursul lunii aprilie, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 3,1% în raport cu dolarul SUA, până la 18,1046 USD/MDL comparativ cu 18,6902 USD/MDL în luna martie anul curent. Potrivit valorilor de la finele lunii aprilie, leul s-a apreciat cu 2,1% în raport cu dolarul SUA.

 

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoră i-a revenit în continuare monedei unice europene - 77,5%.

 

BNM reiterează că, luând în considerare evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, regulatorul monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

708 vizualizări

Data publicării:

25 Mai /2023 10:11

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

piaţa valutară

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon