17
06 2019
6329

Corectarea erorilor comise în perioada precedentă. Formule contabile

Conform prevederilor p.32 alin.(3) din Standardul Naţional de Contabilitate „Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile, erori şi evenimente ulterioare” eroarea comisă în oricare perioadă de gestiune precedentă şi depistată până la sfârşitul perioadei de gestiune curente (dar după semnarea situaţiilor financiare pentru perioada în care s-a comis eroarea), se corectează prin înregistrări de ajustare în luna în care s-a depistat eroarea.

Corectarea erorilor contabile este condiţionată de faptul dacă acestea sunt semnificative sau nesemnificative. O eroare contabilă se tratează ca semnificativă, dacă ea, individual sau în comun cu alte erori din aceeaşi perioadă de gestiune, poate influenţa deciziile economice ale utilizatorilor luate în baza situaţiilor financiare.
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

CLASSIC

1499 lei

PREMIUM

2299 lei

 

2 comentariu

avatar
Buna ziua, as vrea sa intreb dar ce facem cu VEN12 pentru perioada 2018 in cazul daca avem a doua situatie din exemplu de mai sus, trebuie de prezentat la corectare si ce facem cu impozitul pe venit?
avatar
Bună ziua,

Corectarea erorilor comise în perioadele de gestiune precedente se efectuează în felul următor:
• în cazul depistării erorii care condiţionează apariţia profitului perioadelor precedente, se înregistrează ca majorare a creanţelor sau altor active, diminuare a datoriilor, amortizării sau deprecierii activelor concomitent cu majorarea corecţiilor rezultatelor perioadelor precedente;
• în cazul depistării erorii care condiţionează apariţia pierderii perioadelor precedente, se înregistrează ca diminuare a corecţiilor rezultatelor perioadelor precedente concomitent cu diminuarea creanţelor sau altor active, majorarea datoriilor, amortizării sau deprecierii activelor.

Totodată, vă recomandăm următoarele articole în care sunt redate aspectele VEN12 pentru perioada fiscală 2018:
Modul de completare a anexei 1D și 2D din Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018, cap. I
Modul de completare a anexei 1D și 2D din Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018 (partea a II- a)
Modul de completare a anexei 1D și 2D din Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018 (continuare)
https://monitorul.fisc.md/practice_accounts/modul-de-completare-a-anexei-1d-si-2d-din-declaratia-cu-privire-la-impozitul-pe-venit-pentru-perioada-fiscala-2018-continuare_2.html
Modul de completare a anexei 1D și 2D din Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018 (continuare)
Modul de completare a anexei 1D și 2D din Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018 (continuare
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.