Știri

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, tot mai aproape

Agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50% pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor deținute în folosință și/sau posesie ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022, determinate conform actelor de constatare aprobate de către comisiile pentru situații excepționale, vor putea pretinde la rambursarea TVA.

 

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 3 noiembrie curent deputații au aprobat în prima lectură proiectul legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli (Program), subiecți al căruia vor fi întreprinderile din domeniul agriculturii înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și care înregistrează sumele TVA spre deducere în perioada ulterioară.

 

Conform proiectului, suma rambursării TVA va constitui mărimea minimă dintre suma TVA spre deducere în perioada ulterioară, înregistrată pentru ultima perioadă fiscală privind TVA; suma achitată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și alte recompense pentru perioada fiscală și/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei Programului (începând cu luna aprilie 2022 și până în luna iunie 2023 inclusiv).

 

Se prevede că suma cumulativă a subvenției pe perioada Programului nu va putea depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară, reflectată în declarația privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2021. Totodată, suma TVA destinată perioadei ulterioare se va diminua cu suma TVA rambursată.

 

Rambursarea TVA se va efectua în baza cererii subiectului Programului, depusă la Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Cererea se va depune după prezentarea Dării de seamă IPC21, precum și achitarea impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și alte recompense și prezentarea declarației privind TVA.

 

Proiectul stabilește că, rambursarea sumei TVA se va efectuează de către SFS și Trezoreria de Stat în termen de 25 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, după efectuarea controlului și adoptarea deciziei de rambursare a TVA de către SFS (20 zile); întocmirea documentelor de plată și transmiterea acestora spre executare Trezoreriei de Stat (3 zile) care va achita subvenția în decurs de 2 zile după primirea documentelor corespunzătoare.

 

Potrivit documentului, modul de rambursare a TVA urmează a fi stabilit de către Ministerul Finanțelor. Legea va intra în vigoare la data publicării în „MO”.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

715 vizualizări

Data publicării:

04 Noiembrie /2022 06:59

Domeniu:

Noutăți | T.V.A.

Etichete:

proiect de lege | TVA | producator agricol

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon