Întrebări și răspunsuri

(28.11.3) Se aplică TVA pentru livrările de mărfuri şi servicii de subantreprenor, care vor fi livrate antreprenorului, în vederea realizării proiectelor de asistenţă tehnică, asistenţă investiţională?

 Potrivit prevederilor art.104 lit. c1) din Codul fiscal, importul şi/sau livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor, serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică, realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizaţiile internaţionale şi ţările donatoare în limita tratatelor la care aceasta este parte și destinate proiectelor de asistenţă investiţională, finanţate din contul granturilor acordate Guvernului, precum şi din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget, sunt scutite de TVA cu drept de deducere.

    În conformitate cu punctul 3 din Regulamentul privind modul de aplicare a facilităţilor fiscale şi vamale la importul şi/sau livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor şi serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.246 din 8 aprilie 2010, la livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor şi serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică şi proiectelor de asistenţă investiţională, subiecţii impozabili livrează pe teritoriul republicii mărfuri şi servicii în baza scrisorii emisă pe blanchetă oficială de către donator sau implementator, sau beneficiar, în care va fi indicat subiectul căruia i se va efectua livrarea şi în care se va face trimitere la proiectul de asistenţă tehnică sau investiţională, specificat în anexele nr.1 şi nr.2 la prezenta hotărâre.

    Astfel, reieşind din cele menţionate, livrările de mărfuri şi servicii atât în adresa beneficiarilor, cât şi în adresa contractorilor (contractaţi de beneficiari pentru prestarea serviciilor (executarea lucrărilor)) şi subcontractorilor acestora, în cadrul realizării proiectului de asistenţă tehnică şi proiectelor de asistenţă investiţională, reprezintă livrări scutite de TVA cu drept de deducere.

   [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare de la data 01.01.2021.]

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

756 vizualizări

Data publicării:

19 Februarie /2021 07:42

Domeniu:

T.V.A. | Legislație fiscală

Etichete:

TVA | livrare | antreprenor | asistență

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon