Întrebări și răspunsuri

(28.5.23) La care curs valutar se va calcula obligația TVA la serviciile importate ?

 Începând cu 1 ianuarie 2021, la serviciile importate, conform art.109 alin. (2) din Codul fiscal, la serviciile importate, termenul obligaţiei fiscale şi data achitării TVA se consideră nu mai târziu de termenul obligaţiei de depunere a declaraţiei privind TV pentru perioada fiscală în care a avut loc importul serviciilor sau achitarea acestora, în funcţie de ce are loc mai înainte. 

         Astfel, legislația stabilește 2 fapte economice care conduc la apariția obligației fiscale la serviciile importate, în dependență de ce are loc mai înainte: importul serviciilor sau achitarea acestora.

        Totodată, potrivit art.11 alin. (1) din Legea contabilităţii şi raportării financiare nr.287 din 15.12.2017, faptele economice se contabilizează în temeiul documentelor primare. 

         Drept urmare, obligația fiscală privind TVA la serviciile importate se va calcula în conformitate cu prevederile art.109 alin. (2) din Codul fiscal, la cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei la data importului serviciului sau la data achitării serviciului importat, în conformitate cu documente primare, în dependență de care faptă economică a condus la apariția de calculare a obligației fiscale pentru serviciile importate. 

     [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare de la data 01.01.2021.]

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1143 vizualizări

Data publicării:

10 Februarie /2021 07:57

Domeniu:

T.V.A. | Obligație fiscală

Etichete:

TVA | curs valutar | obligaţie fiscală

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon