Întrebări și răspunsuri

36.1.1.4 Urmează să fie calculate primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din salariu persoanei angajate pe parcursul anului care, la angajare a confirmat achitarea primei stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune?

În conformitate cu art.23 alin.(2) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593/2002 (în continuare Legea nr. 1593/2002), în redacția Legii nr.257/2020 (în vigoare la 1 ianuarie 2021), persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 (devin salariați) şi care confirmă achitarea integrală a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă.
   
 Astfel, persoanele fizice stabilite la începutul anului 2021 ca plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care pe parcursul anului încheie contracte individuale de muncă, primind calitatea de salariat, în temeiul art. 23 alin.(2) din Legea nr.1593/2002 vor fi scutite de plata primelor calculate în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense doar în cazul în care vor confirma plata integrală a primelor de asigurare obligatorie de sănătate stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune. Cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală se aprobă anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală și pentru anul 2021 constituie 4056 lei (art.4 alin.(2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021, nr. 256/2020).

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1268 vizualizări

Data publicării:

03 Noiembrie /2021 07:54

Domeniu:

Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Persoana fizică

Etichete:

prime de asigurare | asistenţă medicală | persoana fizică

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon