Întrebări și răspunsuri

8.2.5.10 Cum se determină taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în RM, în cazul autovehiculelor mixte, reutilate?

Potrivit art. 341 alin. (81) al CF, dacă autovehiculul mixt, în urma reutilării, nu mai poate fi calificat ca microbuz/autobuz în baza caracteristicilor tehnice ale autovehiculului, taxa se calculează la cota celei mai mari taxe dintre taxa calculată, în conformitate cu cotele stabilite la pct. 2 şi 6 din anexa nr. 1 la titlul IX al CF.

      De asemenea, potrivit art. 339 alin. (2) din CF, pentru autovehiculele reutilate, cota taxei se stabileşte conform anexei nr.1 la titlul IX din CF, pornind de la categoria autovehiculului reutilat şi caracteristicile tehnice ale acestuia, specificate în certificatul de înmatriculare.
      Conform art. 5 din Codul transporturilor rutiere nr. 150/2014, autobuzul/autocarul este vehiculul care, prin construcţie şi dotare, este adecvat transportului rutier a mai mult de 9 persoane, inclusiv conducătorul auto, şi este destinat acestui scop.
 
     Drept urmare, în cazul în care conform certificatului de înmatriculare, autovehiculul mixt este calificat ca ”reutilat” și partea pentru transportul de pasageri, inclusiv locul conducătorului auto, are cel mult 9 locuri pe scaune, taxa se calculează conform art. 341 alin. (81) al CF - la cota celei mai mari taxe dintre taxa calculată în conformitate cu cotele stabilite la pct. 2 şi 6 din anexa nr. 1 la titlul IX al CF.
[Modificare în baza generalizată a practicii fiscale conform scrisorii Ministerului Finanțelor nr. 15/2-13/225 din 24.06.2021].

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

888 vizualizări

Data publicării:

13 Iulie /2021 07:54

Domeniu:

Taxele rutiere | Noutăți | Legislație fiscală

Etichete:

taxa pentru folosirea drumurilor | autovehicule | Taxe | Transport

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon