03
09 2019
1584

Hrana organizată a angajaților rezidentului parcului IT

Care este modalitatea de deducere a cheltuielilor pentru hrana organizată a angajaților, dacă agentul economic până în luna mai a aplicat regimul general de impozitare, iar începând cu luna iulie acesta s-a înregistrat ca rezident al parcurilor pentru tehnologia informaţiei? Urmează oare aceste plăți să fie constatate ca facilități acordate angajaților?
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

Premium

1799 lei

Classic

1099 lei

Electronic

1099 lei

 

2 comentariu

avatar
Buna ziua,
Comparand articolul dvs referitor la alte plăţi decât salariul (si anume ce tine de compensarea cheltuielilor salariaţilor în limitele stabilite de actele normative — hrana organizata, diurna, asigurare medicala, etc) observ ca se contrazice cu ceea ce a scris autorul Dorel Noroc in revista Contabilitate si audit nr.11/2018- «Astfel, în cazul în care alte plăţi decât salariul (diurna, primele de asigurare facultativă de asistenţă medicală peste limitele prevăzute de legislaţie, abonamentele de fitness pentru salariaţi etc.), efectuate pe parcursul anului 2018 în folosul angajaţilor rezidenţilor parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au fost acordate în baza unuia din documentele menţionate în art. 4 din CM (spre exemplu, actul normativ la nivel de unitate sau contractul colectiv de muncă), acestea vor fi calificate ca fiind plăţi salariale din care nu se calculează impozit pe venit, prime de AOAM şi contribuţii ASSO, acestea din urmă fiind parte componentă a impozitului unic în mărime de 7 % din venitul din vânzări.». Respectiv, articolele se contrazic in privinta notiunii de «plata salariala» in contextul in care compania este rezidenta a parcului IT. Urmatorul aspect care devine neclar este legat de completarea darii de seama ISAPTI17, deci, "În coloana 4 se indică suma totală a venitului din salariu îndreptat spre achitare în perioada fiscală, care include salariul de bază, salariul suplimentar, precum și plățile de stimulare și compensare, inclusiv facilitățile acordate de către angajator.". In final, care af fi «platile salariale» necesar de declarat in ISAPTI17- sumele achitate pentru hrana organizata in intregime sau doar in partea ce depaseste limita stabilita de 45 MDL, respective sumele diurnelor in limita stabilita sau doar partea ce depaseste limita?
Cu respect,
Maria Gnaciuc
avatar
Bună ziua,
Potrivit art. 367 pct. 4) din CF, plăţi salariale reprezintă orice plată efectuată angajaţilor sau în folosul acestora de către rezidenţii parcurilor IT în baza legislaţiei muncii şi actelor normative ce conţin norme ale dreptului muncii.
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.