Transport

icon Reflectarea în Declarația privind TVA a importului de servicii de transport internațional

Persoana juridică nerezident a RM prestează servicii de transport internațional pasageri rezidentului RM, la fel persoană juridică. Conform art. 111 alin.(1) lit. b) din CF, locul livrării serviciilor de transport se consideră calea pe care se efectuează transportul, luându-se în considerare distanță parcursă la prestarea serviciilor respective, fiind scutite de TVA cu drept de deducere. Apare întrebarea - în care boxa a Declarației TVA12 declarăm suma serviciilor?   În conformitate cu prevederile art.104 lit....

author icon

Ion Chitoroagă

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum

602 vizualizări

Data publicării:

04 Aprilie /2024 08:00

Domeniu:

Declarație TVA

Etichete:

servicii transport | import | Declaraţia privind TVA

4 comentarii

Stirbu Adrian

04 Aprilie /2024 09:49

Din raspuns inteleg ca valoarea serviciilor de transport international trebuie de indicat in boxa 5? Dar acolo este indicat ca se indica valoarea importului de servicii, pentru care survine obligaţia de calculare a TVA, iar in cazul transportului international nu survine nici o obligatie.

Marina Caldare

04 Aprilie /2024 10:37

icon

Stirbu Adrian

Bună ziua, agentul economic va reflecta operațiunea în cauză în Declarația privind TVA în boxele 7, 8, 16 și 17, după cum se menționează în ultimul alineat...Mulțumim!

MANDRILA ALA

05 Aprilie /2024 13:07

icon

Marina Caldare

Buna ziua pe data de 22.07.2019 de dl igor Lazari a fost comentariu publicat unde se spune ca servicii de transport international de la nerezident lu rezident RM nu este obiectul impunerii TVA TVA la prestarea serviciilor de transport internațional Constituie import de servicii procurarea serviciilor de transport a mărfurilor din afara RM în RM în cazul în care aceste servicii sunt prestate de către un nerezident, precum și în cazul dacă aceste servicii se prestează de către un rezident al RM altui rezident? Conform art.93 pct. 9) din Codul fiscal, import de servicii reprezintă prestare de servicii de către persoanele juridice şi fizice nerezidente ale RM persoanelor juridice şi fizice rezidente sau nerezidente ale RM, pentru care locul prestării se consideră a fi RM. Potrivit prevederilor art. 111 alin.(1) lit. b) din CF, locul livrării serviciilor de transport se consideră calea pe care se efectuează transportul, luându-se în considerare distanță parcursă la prestarea serviciilor respective. Astfel, ținând cont de faptul că calea pe care se efectuează transportul nu poate fi atribuită integral teritoriului RM, locul prestării serviciului de transport internațional nu se califică drept RM și, prin urmare, lipsește importul de servicii. Prin urmare, în temeiul art. 95 din CF, în cazul prestării serviciului de transport internațional de către un nerezident unui rezident al RM, lipsește obiect al impunerii cu TVA. Totodată, în cazul în care serviciile de transport internațional se prestează de către un rezident al RM unui alt rezident al RM, acestea se scutesc de TVA cu drept de deducere în conformitate cu prevederile art. 104 lit. a) din CF. la 04.04.2024 citim alta interpretare de dl Ion Chitoroga .Noi contribuabili ce facem in asa cazuri?

Stirbu Adrian

08 Aprilie /2024 14:04

icon

MANDRILA ALA

De asta si vorbesc, este o abordare noua, care pina acum nu a fost publica. Aici apar mai multe intrebari cu aceasta interpretare.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon