Știri

Restituirea primei AOAM pentru unii deținători de patente. Regulamentul a fost publicat

Regulamentul privind procedura de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă pentru anul 2023 (aprobat prin HG nr.825 din 27 octombrie 2023) a fost publicat în Monitorul Oficial de astăzi, 9 noiembrie curent.

 

Documentul reglementează modalitatea de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) achitate în sumă fixă pentru anul 2023 de către unii deținători de patente, care, concomitent, fac parte din categoriile persoanelor neangajate asigurate de Guvern - pensionari sau persoane cu dizabiliăți severe și accentuate.

 

Astfel, Restituirea primei de AOAM în sumă fixă se efectuează în baza cererii de restituire a primei de AOAM, depusă de către solicitant personal sau prin reprezentant la agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină în a cărei rază teritorială se află domiciliul solicitantului.

 

Este important de menționat că restituirea se efectuează numai dacă solicitantul nu are restanțe la plata primei de AOAM în sumă fixă și/sau a penalităților și sancțiunilor contravenționale aferente acesteia, nu desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) și nu este înregistrat în calitate de întreprinzător individual.

 

În termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării cererii solicitantului de la agenția teritorială, CNAM adoptă decizia de accept/refuz cu privire la restituirea primei de AOAM, cu informarea solicitantului.

 

Hotărârea de Guvern nr. 825/2023 cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă pentru anul 2023 a intrat în vigoare la data publicării.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Compania Naţională de Asigurări în Medicină a RM

676 vizualizări

Data publicării:

09 Noiembrie /2023 09:21

Catalogul tematic

Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Patenta de întreprinzător | Noutăți

Etichete:

patenta de întreprinzător | asigurare medicala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon