Știri

Suportul financiar pentru acciza la motorină va fi acordat și procesatorilor de fructe și legume

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a propus pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind acordarea suportului financiar pentru acciza la motorina procurată și utilizată pentru prelucrarea producției vegetale, elaborat cu scopul asigurării funcționării fabricilor de procesare, valorificare a producției vegetale, precum și obținerea produselor cu valoare adăugată.

 

Astfel, se propune acordarea suportului întreprinderilor care desfășoară activități de prelucrare a producției vegetale pentru perioada septembrie 2022 – martie 2023, conform codului din CAEM-2: C 10.3: Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.

 

Potrivit proiectului, suportul financiar se va acorda în cuantum de 100% din mărimea accizei aplicate, în conformitate cu cotele stabilite de Codul fiscal: 2980 lei per tonă la motorină pentru anul 2022 și 3248 lei per tonă la motorină pentru anul 2023. Vor putea solicita suportul întreprinderile care au procurat și utilizat motorina în activitățile de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor și care vor depune o cerere în acest sens.

 

În condițiile aprobării Regulamentului în redacția propusă, dosarele de acordare a suportului financiar, împreună cu documentele în original și copiile acestora, se vor depune de către solicitanți la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Dosarele vor putea fi depuse în perioada 1 februarie 2023 – 14 aprilie 2023.

 

Totodată, conform proiectului, solicitantul va putea depune cel mult 2 dosare, care vor confirma perioada de procurare și cantitatea procurată de motorină utilizată pentru prelucrarea producției vegetale, după cum urmează:

 

  1. pentru motorina achiziționată în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022;
  2. pentru motorina achiziționată în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2023.

 

De menționat că în Moldova, pe segmentul de procesare a fructelor și legumelor, conform informației prezentate de subdiviziunile teritoriale responsabile pentru agricultură și alimentație, activează 59 de întreprinderi. Consumul lunar de gaze naturale, utilizat de acestea în procesul de producere, constituie circa 14,5 mil. m3. În condițiile creșterii tarifelor la gaze, mai mulți procesatori trec la surse energetice alternative, inclusiv motorină. Conform estimărilor preliminare, pentru realizarea prevederilor din Regulament vor fi necesare circa 44 mil. lei.

 

Propuneri de îmbunătățire a proiectului vor fi acceptate până la 25 noiembrie.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

555 vizualizări

Data publicării:

17 Noiembrie /2022 15:55

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Proiect | Regulamentul | prelucrarea fructelor | restituirea accizelor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon