Știri

UE pentru IMM-uri: grant oferit pentru programele implementate de ODA

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va beneficia de 8 mil. euro din parte Uniunii Europene, în cadrul proiectului „UE pentru IMM-uri”, pentru cofinanțarea a 7 programe de suport al antreprenoritatului.


Contractul de grant a fost semnat astăzi, 24 mai curent, în cadrul unei conferințe de presă, de către Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks și directorul executiv ODA, Dumitru Pîntea.


Obiectivul general al proiectului „UE pentru IMM-uri” este de a contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și favorabilă a antreprenoriatului autohton și de a sprijini tranziția ecologică în Republica Moldova.

 
 În cadrul conferinței, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a cetățenilor pe piața muncii și crearea unui mediu favorabil pentru IMM-uri. 


La rândul său, directorul ODA, Dumitru Pîntea, a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor așteptate în urma sprijinului european pentru antreprenoriatului autohton. Astfel, rezultatele preconizate ale proiectului „UE pentru IMM-uri” vizează suportul a circa 300 de companii în eforturile de a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile, dintre care cel puțin 50% vor putea profita de noile oportunități în sectoare cu potențial ridicat de creștere, iar 80% vor acoperi zonele rurale. 


Astfel, proiectul „UE pentru IMM-uri” de susținere financiară în valoare de 8 mil. euro va suplimenta bugetul de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă, acestea fiind: PARE 1+2; Start pentru Tineri; Programul de Ecologizare a IMM-urilor; Programul de Transformare Digitală; Programul de Retehnologizare și eficiență energetică; Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural. 


În același timp, beneficiarii fondurilor europene nerambursabile vor avea acces la serviciile de consultanță necesare, educație antreprenorială și mentorat. 

Proiectul de asistență europeană va fi implementat de ODA în perioada 2023-2026.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

606 vizualizări

Data publicării:

24 Mai /2023 10:14

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

asistența externă | intreprinderi mici si mijlocii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon