Știri

CNAS a lansat campania „Indemnizații fără Bariere”

Începând cu 1 ianuarie 2024, toate indemnizațiile pentru familiile cu copii se stabilesc de către Casa Națională de Asigurări Sociale automat din oficiu, în baza datelor obținute de la Agenția Servicii Publice, fără ca părinții să depună o cerere online sau să se deplaseze la casa teritorială de asigurări sociale.

 

Aceasta este una din prevederi ce vizează  indemnizațiile adresate familiilor cu copii, aplicabilă din anul curent, ce are ca scop simplificarea procesului de acordare a prestațiilor sociale. Despre aceasta, precum și alte modificări în acest sens, s-a discutat astăzi, 19 ianuarie curent, în cadrul evenimentului de lansare a  campaniei naționale „Indemnizații fără Bariere”, organizat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

După cum a menționat directoarea CNAS, Elena Țîbîrnă, următoarele tipuri de indemnizații adresate familiilor cu copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, din oficiu, mamei sau tatălui, în baza datelor privind naşterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depunerii cererii la casa teritorială de asigurări sociale sau în mod electronic.

 

Începând cu 1 ianuarie deja toate indemnizațiile pentru familiile cu copii se stabilesc în mod proactiv. Ne-am dat seama că nu toate familiile din țară își cunosc drepturile și unica modalitate la care ne-am gândit a fost să stabilim singuri această indemnizație, fără ca familia cu copii să suporte anumite cheltuieli legate de deplasare sau să-și facă griji cu cine să lase copilul ca să vină să depună o cerere. Astfel, în colaborare cu Agenția Servicii Publice, care este prima instituție care documentează  nașterea unui copil, vom stabili dreptul la indemnizație din oficiu. Deci, CNAS, în baza datelor pe care le obține de la ASP, stabilește dreptul la indemnizație, emite decizia și expediază spre plată indemnizațiile respective, a menționat directoarea CNAS.

 

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, a declarat că în perioada următoare vor urma asemenea inițiative și pentru alte categorii de beneficiari, în mod special, pentru familiile care au copii cu dizabilități, pentru a fi stabilite  automat indemnizațiile copiilor cu dizabilități.

 

Ne propunem, împreună cu CNAS,  să inaugurăm un Centru de inovații în domeniul social pentru ca să dinamizăm acest efort. Vrem să modernizăm, totodată și modul în care prestăm serviciile în mod fizic, pentru acei cetățeni care vin la CTAS, ca să se simtă într-un mediu sigur și să le fie livrat orice serviciu cu maximă grijă, fără a sta mult timp în rând la ghișeu, a adăugat ministrul.

 

Astfel, opțiunea stabilită din oficiu a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii va putea fi modificată o singură dată la cererea beneficiarului depusă în mod electronic sau la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu al unuia dintre părinți. Cererea poate fi depusă până la data împlinirii vârstei de un an a copilului, conform uneia din următoarele opțiuni: pentru o perioadă de 24  de luni sau pentru o perioadă de 12 luni.  

 

Suplimentar, mai menționăm că începând cu 1 ianuarie 2024 indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se stabileşte unuia dintre părinții asigurați fără condiția aflării în concediu pentru îngrijire a copilului. Totodată, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi, care va determina un cuantum mai mare al indemnizaţiei. 

 

În ultima perioadă au fost lansate mai multe modificări în domeniul prestațiilor sociale, în mod special pentru părinții cu copii, printre care menționăm:

 

Anual, CNAS stabilește indemnizații adresate familiilor cu copii pentru circa 33 mii de beneficiari.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

1276 vizualizări

Data publicării:

19 Ianuarie /2024 11:30

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Servicii electronice | Noutăți

Etichete:

asigurare sociala | Indemnizaţia unică | indemnizatia paternala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon