Știri

Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate va fi completat

Codul muncii a fost recent completat cu un articol nou – 1231, ce reglementează acordarea concediului neplătit pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul

 

În scopul executării prevederilor respective din Codul muncii, Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul Ordinului pentru modificarea OMF nr.126/2017 și OMF nr.94/2020.

 

În primul rând, prin proiect se propune completarea Clasificatorului categoriilor persoanelor asigurate (Anexa nr. 3 la Ordinul Ministrului finanțelor nr. 94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat Forma IPC21) cu o categorie nouă a persoanei asigurate, fapt care va permite angajatorilor să declare salariații care au beneficiat de concediul neplătit menționat:

  • 16013 – Persoană care se află în concediu suplimentar neplătit de până la 5 zile lucrătoare pentru îngrijirea unei persoane, care locuiește în aceeași locuință cu salariatul (art. 78 alin (1) lit. b2 și art.1231 din Codul muncii.

 

Proiectul poate fi consultat aici până la 17 iunie curent.

 

Amintim, salariații care doresc să beneficieze de concediul neplătit pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul, la cererea de solicitare a concediului,  vor anexa:  copia actului de identitate a persoanei pentru care se solicită concediul; declarația pe propria răspundere a salariatului, din care să rezulte faptul că persoana pentru care se solicită concediul pentru îngrijire locuiește în aceeași locuință cu salariatul, și certificatul medical, eliberat de instituția medico-sanitară.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

375 vizualizări

Data publicării:

12 Iunie /2024 14:26

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Codul muncii

Etichete:

Ordin MF | persoane asigurate | Codul muncii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon