Persoane fizice

icon Dreptul la scutire pentru persoana întreținută odată cu atingerea de către aceasta a vârstei de 18 ani

Aspectele ce țin de dreptul la utilizare a scutirilor personale, precum și a celor pentru persoanele întreținute, de către angajați rămân actuale an de an, fiind solicitate precizări atât din partea contribuabililor persoane fizice (salariați), cât și din partea angajatorilor. În continuare ne vom referi la existența sau inexistența limitei de vârstă a persoanei întreținute în sensul utilizării scutirii de care poate beneficia angajatul potrivit legislației în vigoare.   Conform prevederilor a...

author icon

Irina Cebaniuc

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 299 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 499 MDL

Comandă acum

1682 vizualizări

Data publicării:

24 Ianuarie /2023 08:00

2 comentarii

Anna Ganenco

24 Ianuarie /2023 17:20

Va multumesc pentru articol. Ce se intampla in cazul in care dreptul de scutire pentru persoana intretinuta sisteaza in luna mai? Suma scutirii pentru persoanele intretinute se calculeaza proportional pentru lunile in care angajatul a avut dreptul?

Marina Caldare

25 Ianuarie /2023 14:34

icon

Anna Ganenco

Potrivit pct.22 din Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăți efectuate de către patron în folosul angajatului, precum şi din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate şi/sau efectuarea de lucrări, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697 din 22.08.2014, dacă pe parcursul anului fiscal se schimbă suma scutirilor la care are dreptul angajatul sau intervin anumite modificări în datele generale privind angajatul (modificarea numelui, a codului fiscal, a domiciliului etc.), acesta este obligat să prezinte patronului, în termen de 10 zile de la data efectuării schimbării, o nouă cerere semnată de el, anexînd documentele justificative corespunzătoare. Noua cerere se prezintă pe parcursul anului fiscal în cazurile în care angajatul obţine dreptul la scutiri sau a decis să beneficieze de scutirile la care are dreptul, însă de care nu a beneficiat pînă la prezentarea cererii noi. De asemenea, în conformitate cu prevederile pct.18 din Regulamentul nominalizat, scutirile la care are dreptul angajatul se acordă sau se anulează începând cu luna următoare celei în care a fost depusă (retrasă) cererea. Totodată, menționăm că contribuabilul este în drept să utilizeze scutirea în cuantumul total prevăzut la art. 34 alin. (2) din Codul fiscal, prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit aferente perioadei fiscale în cauză.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon