25
06 2020
657

Contribuabilii Fondului Viei și Vinului ar putea fi scutiți de achitarea contribuțiilor pentru anul curent

Contribuabilii ce achită contribuții obligatorii la Fondul Viei și Vinului ar putea fi scutiți de plata contribuțiilor obligatorii calculate din facturile fiscale eliberate în anul 2020, prin derogare de la art. 323 din Legea viei și vinului.  În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă  ce prevede modificarea Legii cu privire la plata contribuțiilor obligatorii în Fondul Viei și Vinului și a Legii viei și vinului.

 

Astfel, se propune ca aceste contribuții să fie transferate în contul obligațiilor de plată pentru anul 2021, iar pentru sumele datorate Fondului Viei și Vinului în anul 2020 sau pentru neachitarea lor în termen de către producătorii de produse vitivinicole în anul curent penalitatea să nu fie calculată.

 

Proiectul mai prevede ca obligativitatea calculării și achitării contribuțiilor  să intervină din data eliberării facturii fiscale, facturii de expediție, declarației de import/export sau a bonului de plată.

 

Totodată, autorul propune ca mărimea alocațiilor din bugetul de stat pentru Fondul viei și vinului din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru anii 2020 și 2021 să nu fie mai mică decât suma contribuțiilor obligatorii efectuate la Fond în anul 2019 din bugetul de stat.

 

Inițiativa prevede includerea unui reprezentant din partea asociației care are cele mai mari contribuții calculate și vărsate în Fondul viei și vinului pentru ultimii 4 ani de activitate în Consiliul de coordonare al Oficiului și introducerea în categoria producătorilor de produse marfă vitivinicole a rezidenților zonelor economice libere, cu scopul asigurării principiului egalității tuturor agenților economici care activează în sectorul vitivinicol la formarea Fondului Viei și Vinului.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.