04
09 2020
1421

Cuantumul suportului financiar unic va fi majorat până la 900 lei

Pensiile și unele prestații sociale de stat vor fi indexate, începând cu 1 octombrie curent, cu 1,07%. În cadrul ședinței de ieri, 3 septembrie, Guvernul a aprobat proiectul hotărârii cu privire la indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat. 
 
Astfel, se propune a fi indexate cu coeficientul 1,07% toate pensiile stabilite în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, precum și cele pentru vechime în muncă, ale funcționarilor publici stabilite în baza Legii serviciului public, ale colaboratorilor vamali, plățile periodice capitalizate stabilite în temeiul Legii cu privire la capitalizarea plăților periodice.

 

De asemenea, se propune indexarea indemnizațiilor de dizabilitate stabilite în temeiul Legii asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale, a pensiilor militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, a indemnizațiilor urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

 

Totodată, această prevedere se va aplica și asupra pensiilor stabilite cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, precum și asupra compensației bănești lunare primite de acești beneficiari în schimbul asigurării cu produse alimentare și suplimente alimentare.

 

Potrivit proiectului, de la 1 octombrie 2020, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1143,57 lei, cuantumul pensiei minime de dizabilitate în cazul unei dizabilități severe – 857,68 lei, în cazul unei dizabilități accentuate – 800,50 lei și în cazul unei dizabilități medii – 571,79 lei.

 

 

Proiectul a fost elaborat în temeiul art. 12 și 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii,   care prevăd că pensiile se indexează de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie.  La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului curent. Reamintim că, la 1 aprilie 2020, prestațiile au fost indexate cu 4,83%.

 

Proiectul mai prevede că, în urma aplicării coeficientului de indexare de 1,07%, în vederea sporirii măsurilor de protecție socială a persoanelor cu venituri mici, beneficiarii de pensii al căror cuantum este sub 3000 lei și beneficiarii de alocații sociale vor primi suportul financiar unic majorat în sumă de 900 lei. Suportul financiar unic majorat se va acorda la 1 octombrie 2020.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.