04
09 2020
407

Dreptul de preemțiune în cazul valorificării bunurilor infracționale

Serviciul Fiscal de Stat a publicat Ordinul nr.421 privind modificarea Regulilor cu privire la organizarea procesului de valorificare a bunurilor infracționale (sechestrate), aprobate prin Ordinul SFS nr. 58/2019. Documentul a intrat în vigoare și prevede că, în procesul de valorificare a bunurilor infracționale (sechestrate), se va ține cont de prevederile ce sunt puse în aplicare din data de 28 august 2020.
 
Conform acestora, în cazul sechestrării unei cote-părți din bunul aflat în proprietate comună, la comercializarea acestuia vor fi luate în calcul prevederile Codului civil (CC). Astfel, anticipând licitația publică, SFS va informa în scris titularul dreptului de preemțiune despre intenția comercializării bunurilor, prezintă prețul și condițiile comercializării.

 

Dacă titularul dreptului respectiv renunță să-şi exercite dreptul de preemțiune sau nu îl exercită în decursul a 10 zile înainte de data vânzării, Comisia de licitație are dreptul să organizeze licitația în condițiile art. 352 din CC.

 

Ordinul mai prevede că, în situația în care titularii dreptului de preemțiune în termenele indicate nu-și vor manifesta dorința de a accepta oferta, dreptul lor se consideră stins și bunul este comercializat prin intermediul licitației. Totodată, coproprietarii au dreptul de preemţiune la adjudecarea cotei-părţi la preţ egal.

 

Dacă în redacția anterioară a Regulilor era prevăzut faptul că SFS urma să comunice ARBI informația despre participanții la licitație cărora trebuie să li se restituie acontul, în momentul de faţă autoritatea fiscală, în aceeași zi cu survenirea situației de restituire/ nerestituire a acontului, va prezenta Trezoreriei de stat ordinele de plată aferente restituirii acontului depus, sau ordinele de plată cu privire la transferarea sumelor la bugetul de stat.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.