09
07 2020
969

Dreptul la pensie va fi obținut și prin procură

Dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate și pensie de urmaș ar putea fi acordat și prin procură. Ieri, 8 iulie 2020, Guvernul a aprobat proiectul  de lege pentru modificarea art. 31 din Legea privind sistemul public de pensii.
 
Astfel, cererea de pensionare şi actele necesare vor fi depuse la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliul beneficiarului de către reprezentatul desemnat prin procură.

 

Necesitatea aprobării modificării propuse rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale în vederea realizării dreptului la pensie, inclusiv de la persoanele aflate peste hotarele țării care în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19 nu pot reveni în țară.

 

Tot ieri, Executivul a aprobat și proiectul  de hotărâre pentru modificarea pct. 19 din Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social, fiind susținută majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat calculat pentru fiecare copil de la 50% la 75%.

 

Totodată, venitul lunar minim garantat va fi indexat în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare va fi stabilit de către Guvern.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.