17
09 2021
201

e-TAXCON'21: TVA, nerezidenții și remunerațiile

În ultima perioadă tot mai multe persoane au activat sau încă activează de la distanță, iar o parte din manageri gestionează afacerile din altă țară decât cea în care este înregistrată afacerea. În acest context, impozitarea persoanelor care activează de la distanță provoacă o serie de întrebări. Aspecte ce țin de impozitarea nerezidenților și efectele fiscale ale activității acestora, precum și provocările din domeniul impozitului pe venit, în special remunerațiile, dar și armonizarea cadrului național în materie de TVA la directivele EU au fost discutate astăzi, 17 septembrie, în cea de-a doua zi a conferinței e-TAXCON'21.

 

Olga Golban, șef adjunct al Direcției generale administrare fiscale mun. Chișinău, SFS, s-a referit la provocările în impozitarea remunerării din perspectiva administrației fiscale. În acest sens, speakerul a menționat despre programul „Declară Achită Legal Salariul”, care are drept scop sporirea gradului de conformare a contribuabililor din toate domeniile de activitate economică cu risc sporit de utilizare a muncii „la negru” și/sau a achitării salariilor „în plic” prin activități de monitorizare, supraveghere și control, dar și sensibilizarea reprezentanților și actorilor sociali implicați. Totodată, Olga Golban a reamintit că legislația fiscală prevede că angajații ce au mai mult de 5 salariați sunt obligați să depună declarațiile în format electronic.

 

Prezentarea speakerului.

 

Subiectul privind impozitarea nerezidenților a fost prezentat de șeful direcției politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, care a subliniat importanța eliminării constrângerilor ce țin de înregistrarea acestora, pentru că acest proces trebuie să fie unul cât mai simplu pentru contribuabili.

 

În cadrul sesiunii ce ține de armonizarea TVA reprezentantul Ministerului a reamintit despre serviciul „e-commerce VAT”, care se aplică începând cu luna mai 2020 și prevede obligația companiilor străine de a se  înregistra la SFS, în scopul impunerii cu TVA a serviciilor electronice livrate persoanelor fizice, precum și despre aplicarea mecanismului taxării inverse.

 

Tot în acest context, Iuri Lichii, directorul adjunct al SFS, s-a referit la principalele provocări din domeniul TVA, invitând mediul de business să vină cu propuneri de îmbunătățire privind impozitarea cu TVA.

 

Conferința e-TAXCON'21 este la cea de-a doua ediție, fiind organizată de Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham), în parteneriat cu Camera Consultanților Fiscali din România. Pe parcursul celor două zile, la conferința desfășurată în format hibrid au participat circa 500 de persoane.

P.P. „Monitorul fiscal FISC.md”  este partenerul informațional al evenimentului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.