15
07 2017
983

Economie, finanţe, impozite: sinteza săptămânii 10-15 iulie

 • Proiectul legii care prevede că angajatorii sunt în drept să acorde salariaților o alocație individuală de hrană, sub forma tichetelor de masă, achitând operatorului valoarea nominală a acestora de 45 lei pentru o zi lucrătoare, a fost votat de parlament în prima lectură.
 • Deputații au votat în prima și a doua lectură proiectul de lege prezentat de Ministerul Finanțelor ce se referă la ratificarea protocolului de modificare a Convenției dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Belgiei pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit și pe capital.
 • Aeroportul Internațional Mărculești, ce se află în gestiunea Ministerului Apărării, va fi transmis Ministerului Economiei, care va administra Aeroportul Internațional Mărculești, ce include două componente – însăși Aeroportul Internațional Mărculești, precum și Zona Economică Liberă, care este gestionată de întreprinderea menționată.
 • Au intrat în vigoare modificările şi completările operate la Codul fiscal al Republicii Moldova.
 • Pavel Filip, șeful Executivului din RM, a invitat companiile emirateze să participe la privatizarea întreprinderilor de stat expuse la concurs, cum ar fi Moldtelecom, Air Moldova, întreprinderile din sectorul energetic.
 • Ministerul economiei a propus pentru dezbateri publice proiectul legii privind crearea parteneriatului public-privat pentru administrarea Loteriei Naţionale a Moldovei.
 • Curtea de Conturi a realizat Raportul auditului de conformitate combinat cu auditul performanței și auditul financiar asupra Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2016.
 • Comisia interdepartalentală pentru maşinile de casă şi control a decis extinderea termenului de înregistrare şi reinregistrare a MCC de tip nou, utilizate de către casele de schimb valutar, peco, serviciile taxi, cu o lună.
 • Anexele ce conţin lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării și obiectele nefinalizate supuse privatizării au fost completate cu o serie de stațiuni de odihnă — Înreprinderea afiliată Sanatoriul „Moldova” cu investiții străine 100% din orașul Truskaveț, Întreprinderea afiliată Sanatoriul „Moldova” cu investiții străine 100% din orașul Odesa, Baza de odihnă „Mecita” din regiunea Odesa.
 • Serviciul Fiscal de Stat atestă o sporire a numărului de conformări a contribuabililor care prestează servicii artistice (muzică, foto, video, dans).În rezultatul acțiunilor de conformare și verificare a persoanelor care prestează astfel de servicii, în perioada lunilor aprilie-iunie 2017, numărul patentelor valabile a crescut de la 147 la 188 per lună, pentru servicii de foto-video; de la 52 la 131 – pentru deservirea muzicală a ceremoniilor și de la 21 la 45 – pentru deservirea muzicală cu regizarea evenimentelor.
 • Politica fiscală şi vamală pentru anul 2018, elaborată şi prezentată spre dezbateri publice de către Ministerul Finanţelor, încă mai poate fi completată şi modificată. Astfel, până la data de 17 iulie, termen limită stabilit pentru expunerea specialiştilor şi a publicului larg pe marginea proiectului, utilizatorii noştri au posibilitatea să înainteze propuneri şi să formuleze obiecţii, plasându-le pe Forumul portalului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.