14
12 2021
354

FAOAM: o nouă categorie de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă

Cetățenii străini titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională vor fi incluși în lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de azi, 14 decembrie, proiectul de hotărâre ce prevede modificarea unor acte normative elaborat cu scopul reducerii riscurilor excluziunii sociale a imigranților şi asigurării ordinii și securității publice.
 
Proiectul vizează garantarea drepturilor străinilor privind accesul la măsurile de integrare, serviciile medicale și piața muncii, iar modificările propuse vor permite asigurarea abordării unice vizavi de străini în domeniile menționate.

 

Astfel, lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual (anexa nr. 2 din Legea nr. 1593/2022) va fi completată cu o nouă categorie de plătitori – cetățenii străini și beneficiarii de protecție internațională.

 

Totodată, prevederile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj se vor aplica și cetățenilor străini, cu excepția titularilor dreptului de ședere provizorie pentru studii și în scop de muncă. Prin aceste modificări se va asigura revizuirea categoriilor de străini, care au acces la serviciile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Spre exemplu, ajutorul de șomaj se va achita acestora cu condiția că ei au activat și au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de, cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării, conform art. 43 din Legea 105/2018.

 

Potrivit datelor, în anul 2020 circa 60 de persoane străine au beneficiat de servicii de încadrare în câmpul muncii, servicii de mediere, informare şi consiliere profesională, precum și de alocație de integrare și reintegrare profesională și de ajutor de șomaj.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.