Știri
Guvernul a aprobat modificările în legile bugetare
În același timp, cheltuielile bugetului de stat ar putea constitui 72,1 mld. lei. Cele mai semnificative majorări vor interveni în domeniul protecției sociale (cu circa 2451,3 mil. lei), necesare pentru indexarea prestațiilor de asigurări sociale. De asemenea, se propune majorarea cheltuielilor pentru serviciile de stat cu destinație generală (cu peste 2007,8 mil. lei), ce vor fi utilizate pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților și pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar, precum și majorarea cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din surse externe, determinate de volumul de lucru suplimentar în cadrul proiectelor de infrastructură a drumurilor. De asemenea, va fi suplinit Fondul pentru eficiență energetică, precum și Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este impusă de circumstanțele în care activează economia națională și impactul asupra bugetului a mai multor crize, produse concomitent. Astfel, factorii de bază care au determinat modificările operate sunt: impactul situației din regiune, criza din sectorul energetic și prețurile în creștere la produsele de bază, ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar, reieșind din necesitatea susținerii populației și agenților economici, ajustarea sumelor intrărilor de granturi și împrumuturi, includerea donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice și a altor parteneri de dezvoltare, destinate asistenței umanitare pentru cetățenii Ucrainei refugiați în RM, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului în legătură cu gestionarea crizelor și indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat.
De asemenea, au fost votate proiectele hotărârilor de Guvern pentru modificarea legilor bugetului asigurărilor sociale (BASS) și a fondurilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022.
Astfel, veniturile și cheltuielile totale ale BASS pentru anul curent se propun a fi majorate cu 1,82 mld. lei lei. La partea de venituri se estimează majorarea veniturilor provenite din contribuțiile de asigurări sociale de stat cu 122,3 mil. lei, precum și din resursele obținute din impozitul unic perceput de la rezidenții parcului IT cu 40,1 mil. lei.
La partea de cheltuieli, vor crește cheltuilile cu circa 1,31 mil. lei, pentru a asigura volumul deplin de mijloace necesare salarizării personalului CNAS. Totodată, se estimează majorarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii cu 24,05 mil. lei, fiind generate de majorarea cheltuielilor pentru serviciile energetice, bancare, servicii de plată etc.
Veniturile FAOAM se propun a fi majorate cu 86,09 mil. lei sau cu 0,7% față de planul aprobat, dintre care 62,8 mil lei vor proveni din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, iar alte 23,29 mil. lei vor fi transferate de la bugetul de stat în scopul continuării realizării activităților prevăzute în Acordul de finanțare dintre RM și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ,,Modernizarea sectorului sănătății în RM” (ILD 7 ,,Conceperea și pilotarea stimulentelor bazate pe performanța pentru toate spitalele").
În același timp, cheltuielile FAOAM ar putea fi majorate cu 331,09 mil. lei sau cu 2,7% față de suma aprobată, fiind determinate de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. De asemenea, este preconizată creșterea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru procurarea medicamentelor, alimentație și achitarea resurselor energetice cu circa 231,09 mil. lei. Majorarea cheltuielilor destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale cu 1 mil. lei este determinată de creșterea cu circa 10% în primele două luni ale anului a numărului de beneficiari de medicamente compensate față de perioada similară a anului 2021.
Cele trei proiecte aprobate de Guvern urmează a fi votate în Parlament.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1807 vizualizări
Data publicării:
18 Aprilie /2022 11:04
Catalogul tematic
Asigurare socială de stat | Lege bugetară anuală | Asigurare obligatorie de asistenţă medicală
Etichete:
bugetul asigurarilor de stat | buget de stat | FAOAM | proiect HG
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.