07
08 2020
3460

Impozitarea freelancerilor

Activând în calitate de freelanceri, „liberii profesioniști” din domeniul tehnologiilor informaționale (TIC) beneficiază de o mulțime de avantaje față de persoanele angajate la birou, printre care se evidențiază libertatea și independența (libertatea de a alege jobul, libertatea de a lucra din orice loc etc.), fapt incontestabil. Totuși, cu libertatea vin și anumite responsabilități. Plata impozitelor și taxelor pentru veniturile obținute din freelancing este una dintre acestea, o obligație pe care mulți freelanceri o displac intens sau chiar o ignoră absolut.

 

 
Din articolul elaborat de Andrei Jizdan și publicat în ediția din august a revistei „monitorul fiscal FISC.md” veți afla că deși legislația autohtonă nu definește expres noțiunea de freelancer, freelancing-ul reprezintă un „fenomem” internațional, care a căpătat o dezvoltare și răspândire vertiginoasă în ultima perioadă de timp, inclusiv în Republica Moldova. Așadar, din punct de vedere al legislației fiscale, freelancerii („liberii profesioniști” în domeniul TIC) se regăsesc în noțiunea de persoană fizică expusă în art. 5, alin. 3), lit. a) din Codul fiscal (CF).
 

 

Autorul atrage atenția că în cazul freelancerilor este absolut necesar de a face o delimitare strictă între veniturile obținute peste hotarele Moldovei pentru munca executată acolo în străinătate, pe de o parte, și venitul obținut de peste hotare, pentru activitățile desfășurate în RM, pe de altă parte.
 

 

În același timp, obiect al impunerii se consideră venitul din investiţii şi financiar din orice surse aflate în afara RM, obţinut de persoanele fizice rezidente cetăţeni ai RM care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, conform art. 14 alin. 1 lit. c) din CF. Despre aceasta și nu numai citiți în august în articolul „Impozitarea freelancerilor”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.