Știri
Impozitul pe venit din activitatea zilierilor poate fi inclus în costul voucher-ului
Potrivit proiectului, prețul unui voucher va fi stabilit în funcție de specificul domeniului agricol în care este necesară antrenarea forței de muncă. Astfel, în agricultură ecologică și turism rural acesta ar putea costa 6 lei, în agricultura de valoare înaltă – 8 lei, iar în agricultura convențională – 10 lei.
Totodată, agentul economic care va procura voucher-ul până la data de 31 ianuarie va beneficia de o reducere a prețului cu 10%, iar cel care va utiliza voucher-ul pentru munca prestată de persoane cu dizabilități – cu 25% din prețul acestuia, indiferent de perioada procurării.
Vouherul va conține data emiterii, denumirea beneficiarului, domeniul solicitat, cuantumul remunerației, data achitării, numărul de zile pentru care este valabil. Totodată, voucher-ul va fi format din două părți identice: una destinată lucrătorului zilier și cealaltă – angajatorului.
De asemenea, se propune ca plata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional prestată în baza voucher-ului să fie efectuată din contul plăților încasate din vânzarea voucherelor. Beneficiarul care a procurat vouchere nu va mai fi obligat să țină Registrul de evidență.
În același timp, proiectul mai prevede majorarea numărului limită de zile pentru care poate fi angajat un zilier de la 90 la 120 zile.
Potrivit notei informative, îmbunătățirea politicilor în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură este necesară în contextul lipsei forței de muncă în agricultură, cât și de calitatea acesteia, îndeosebi în sectorul agriculturii de performanță.
Introducerea voucher-ului pentru zilieri are drept scop crearea cadrului legal pentru o modalitate simplificată de salarizare și evidență a muncitorilor necalificați. Asemenea instrumente sunt utilizate în Polonia, Ungaria, Belgia, Italia, Lituania.
Reamintim că, în scopul reglementării muncii prestate de zilieri, a fost aprobată Legea nr.22/2018, care prevede instituirea de către Inspectoratul de Stat al Muncii a unui Registru electronic completat în baza extrasului din Registrul de evidență prezentat de către beneficiar, în scopul asigurării controlului asupra respectării legislaţiei muncii și coordonării activităților de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1260 vizualizări
Data publicării:
30 Septembrie /2020 08:00
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Administrare fiscală | Noutăți
Etichete:
zilieri | voucher | proiect de lege | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.