16
08 2021
625

Legea produselor petroliere: Parlamentul a aprobat în prima lectură noi modificări

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a principalelor produse petroliere se vor stabili se către Agenția Națională de Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Totodată ANRE ar putea ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți în momentul aprobării, dar nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

În cadrul ședinței Parlamentului din 13 august curent, deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.461/2001 privind piața produselor petroliere.

Astfel, autorii propun ca doar prețul maxim de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere de tip standard (benzină COR95 și motorină) să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE. În același timp, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a celorlalte tipuri de produse vor fi  libere.

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale altele decât cele pentru care sunt stabilite prețuri maxime, va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceiași stație și a produselor de tip standard.

Proiectul mai conține unele prevederi ce vor permite facilitarea condițiilor de obținere a licenței. Astfel, se propune reducerea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator – de la 5 mii m3 la 1 mie m3. Tot în acest context se preconizează eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 mil.lei capital propriu, întrucât această condiție nu permite apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Modificările vor fi benefice pentru toate părțile implicate – consumator, operatori și regulator, iar implementarea acestora nu va necesita cheltuieli suplimentare, a menționat unul din autorii proiectului, deputatul Vladimir Bolea.

Proiectul urmează a fi definitivat pentru a fi prezentat în lectura a doua.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.