17
03 2021
872

Mecanismul de indexare a pensiilor a fost modificat

Pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie  – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.
 
Proiectul de lege care are drept scop majorarea coeficientului de indexare a pensiilor și altor prestații sociale a fost aprobat de Parlamentul RM, în acest sens fiind necesară intervenția în modalitatea de indexare.
 

Noul mecanism va fi aplicat deja din 1 aprilie 2021: coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020 (respectiv, cu circa 3,89%), iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului (aceasta fiind planificată la nivel de 3,2%). Reiterăm, Guvernul va stabili coeficientul de indexare. Astfel, indexarea va constitui circa 7% anual.

 

În cazul în care la 1 aprilie 2021 ar fi fost aplicat coeficientul de indexare, care urma să constituie rata inflației înregistrate în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, majorarea pensiei nu ar fi avut loc, deoarece  în semestrului II al anului 2020 a fost înregistrată o deflație de 0,68%.

 

În scopul realizării prevederilor aprobate, Legislativul a intervenit și în Legea nr.255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, fiind majorate atât veniturile, cât și cheltuielile bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul curent cu peste 608,5 mil. lei.

 

Conform estimărilor, din 1 aprilie de indexarea pensiilor și prestațiilor sociale vor beneficia mai mult de 731 mii de cetățeni.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.