08
10 2021
137

Noi prevederi în Legea cu privire la avocatură

Proiectul modificărilor la Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură  prevede o altă procedura de admitere în avocatură a procurorilor și judecătorilor și are drept scop consolidarea instituţii avocaturii, crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care va garanta independenţa și calitatea profesională înaltă a avocaţilor. Documentul a obținut avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.
 
Astfel, judecătorii și procurorii care au decis să devină avocați și au o vechime în muncă de cel puțin zece ani, ar putea fi scutiți de efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie. Candidații la profesie vor trebui să facă și cel puțin 20 de ore de curs în materie de deontologie.

 

Proiectul a fost elaborat ținând cont de faptul că urmează a fi propus spre examinare și adoptare un alt proiect de lege, care prevede evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor. Potrivit autorilor proiectului modificărilor la Legea nr.1260/2002, este imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu.

 

Amintim, redacția în vigoare a art.10 din Legea cu privire la avocatură stabilește dreptul accesului în profesie a persoanelor ce au cel puțin 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător sau procuror, dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcția respectivă, au solicitat eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocet, fără efectuarea stagiului  profesional și a examenului de calificare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.