Știri

Proiectul modificărilor în Formularul IPC21

În cazul în care contribuabilul observă că a comis erori la completarea datelor persoanei asigurate în darea de seamă IPC21 (tabelul nr.2) ce nu țin de obligațiile aferente contribuțiilor de asigurare socială, cum ar fi: perioada de muncă, categoria persoanei asigurate sau tariful pentru calcularea contribuției și care au un impact asupra stabilirii prestațiilor sociale, acesta va avea posibilitatea de a efectua corectările necesare.
 
Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul Ordinului cu privire la modificarea Ordinului nr.94/2020  prin care a fost aprobat formularul tipizat Forma IPC21, ce are ca scop oferirea posibilității contribuabililor de a prezenta dări de seamă prin care să corecteze datele persoanelor asigurate, care nu țin de obligațiile aferente contribuțiilor de asigurări sociale, pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal.

 

La momentul de față, conform art. 188 alin.(4) din Codul fiscal, darea de seamă fiscală corectată nu este luată în considerare și nu modifică darea de seamă precedentă, dacă cea corectată a fost prezentată pe o perioadă supusă unui control sau după acesta.

 

Prin urmare, se propune modificarea formularului IPC21 (anexa nr. 1 a Ordinului nr.94/2020) cu substituirea în preambulul formularului IPC21 a rubricii „După control fiscal”, cu următoarele 2 rubrici:

  • „Declararea contribuțiilor de asigurări sociale recalculate în rezultatul controlului fiscal pentru persoanele asigurate”, la bifarea căreia contribuabilul va avea posibilitatea de a prezenta Darea de seamă prin care se declară contribuțiile de asigurări sociale modificate în rezultatul controlului, pentru persoanele asigurate. Informația cu privire la descifrarea sumelor recalculate se va declara, luând în calcul și contribuțiile declarate anterior, pentru perioada la care se referă recalculul, în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei asupra cazului de încălcare a legislației;

 

  • „Corectarea datelor persoanei asigurate pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal”, în care se va bifa în cazul în care se prezintă Darea de seamă prin care se corectează datele persoanei asigurate pentru perioada supusă anterior controlului fiscal.

 

 

Bifarea simultană a acestor rubrici nu se va admite.

 

De asemenea, se  propune excluderea obligației contribuabililor de a declara în tabelul nr.2 din IPC21 indicatorii aferenți indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, care se determinau de către angajatori conform reglementărilor stabilite până la 30 iunie 2019 (pct.8; 8,1;8.2; 8.21; și 8.3 din Instrucţiunea cu privire la modul de completare a dării de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate).

 

Conform proiectului, prima perioadă pentru care se raportează obligațiile aferente impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale, potrivit formularului tipizat modificat, va fi luna ianuarie 2022.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

2017 vizualizări

Data publicării:

23 Decembrie /2021 10:45

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon