08
09 2021
457

Și moldovenii care au muncit legal în Grecia vor beneficia de prestații sociale

Astăzi, 8 septembrie, va fi semnat Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă. Semnarea Aranjamentului va fi efectuată în cadrul vizitei ministrului de Externe elen în țara noastră și va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani pe teritoriul RM necesar pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.
 

Scopul Aranjamentului constă în stabilirea condițiilor și procedurilor de colaborare între autoritățile competente pentru implementarea Acordului în vederea schimbului de informații, pentru a scuti persoanele de necesitatea deplasării pe teritoriul celuilalt stat în scopul stabilirii dreptului la prestațiile de asigurări sociale.

 

Aranjamentul va putea fi aplicat începând cu data intrării în vigoare a Acordului, care se încheie pe o perioadă nedeterminată.

 

Amintim că negocierile asupra respectivului Acord dintre Moldova şi Grecia au fost inițiate în anul 2018. Documentul este bazat pe principii europene de proporţionalitate, oferă un şir de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă legală şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. Documentul stipulează că atât Moldova, cât şi Grecia vor calcula şi acorda pensiile pentru limita de vârstă, dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiile şi indemnizaţiile de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.

 

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, la sfârșitul anului 2019 peste 8000 de moldoveni aveau permis de şedere în această ţară, iar alți 1080 cetățeni ai RM au depus o cerere pentru obținerea permisului.

 

După semnarea documentului, țara noastră va avea încheiate până la etapa actuală acorduri de securitate socială cu 15 state.

 

Proiectul hotărârii cu privire la aprobarea semnării Aranjamentului pentru aplicarea Acordului a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 3 septembrie curent și a fost publicat în MO nr.211 din 7 septembrie 2021.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.