16
06 2021
539

TAXI18: modificările în formular vor exclude neclaritățile

Pentru cazurile în care administratorul entității este și unicul fondator, precum și pentru întreprinzătorul individual, care nu sunt stabiliți în calitate de angajați și efectuează  transport rutier de persoane în regim de taxi, în darea de seamă (Forma TAXI18) urmează să se reflecte numele, prenumele acestora, iar în rubricile ce vizează obligația aferentă impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare  obligatorie de asistență medicală urmează să reflecte indicatorul „0” (zero).
 
Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul Ordinului cu privire la modificarea anexei nr.2 la Ordinul nr.154/2018, prin care a fost aprobat formularul tipizat (Forma TAXI18) Darea de seamă privind calculul impozitului pe venit, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru angajații conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi.
 
Astfel, Instrucțiunea privind modul de completare a formei TAXI18 urmează a fi completată cu norme ce vor oferi o claritate la declararea obligațiilor fiscale ale persoanelor indicate supra.
 
Potrivit legislației în vigoare, în momentul de față angajatorii, care plătesc angajatului conducător auto care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi salariu în mărime de până la 10 mii lei, sunt obligați să calculeze şi să achite pentru fiecare angajat lunar, până la data de 25 a lunii premergătoare celei de gestiune, impozitul pe venit, contribuții de asigurări sociale și prime de asigurări obligatorii de asistență medicală.
 
Potrivit notei informative a proiectului, în cadrul controalelor operative efectuate de colaboratorii Serviciului Fiscal de Stat sunt stabilite cazuri în care administratorul entității, precum și întreprinzătorul individual, care nu sunt stabiliți în calitate de angajați, efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi. Aceste persoane au obligația de a se asigura individual la sistemul public de asigurări sociale și asigurări medicale, achitând contribuțiile stabilite în suma fixă, fără a se declara prin darea de seamă menționată.
 
Astfel, prin implementarea acestui proiect neclaritățile ce apar în cadrul controalelor ar putea fi excluse. Totodată, angajatorii vor avea posibilitatea de a declara în darea se seamă conducătorii entității care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.