Servicii electronice

Notificare în SIA „e-Factura” privind procesul de insolvabilitate a părților tranzacției

Conform prevederilor art. 95 alin. (1) lit. e) din Codul Fiscal, procurarea proprietății subiecților impozabili declarați în proces de insolvabilitate, cu excepția celor în procedură de restructurare și realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilității nr. 149/2012, constituie obiect impozabil cu TVA.

Astfel, în cadrul sistemului „e-Factura” s-a implementat funcționalul e validare și afișare a datelor privind procesul de insolvabilitate în care se află Furnizorul și/sau Cumpărătorul și/sau Transportatorul.

La crearea facturii fiscale în cadrul sistemului și indicarea codului fiscal al Cumpărătorului, sistemul va extrage și afișa pe lângă denumirea și adresa juridică a acestuia, perioada în care Cumpărătorul este sau a fost în proces de insolvabilitate.

Notificare similară se va afișa și aferent datelor Furnizorului, în cazul în care în Registrul fiscal de stat se conține informația privind perioada procesului de insolvabilitate în care acesta se află.

Informația respectivă atât pentru Furnizor, cât și pentru Cumpărător,  se păstrează în interfața sistemului la crearea și deschiderea facturii fiscale nou create din statutul „Facturi noi”, precum și din alte statute ale sistemului „e-Factura” prin care trece factura fiscală, inclusiv și în statutul final „Finisate”, în cazul în are data de livrare a serviciului/mărfii din factura fiscală respectivă este indicată din perioada de insolvabilitate.

Drept exemplu, Compania X (indiferent dacă este Furnizor, Cumpărător sau Transportator) s-a aflat în proces de insolvabilitate în perioada 01.01.2018-31.12.2020 și la data de 25.08.2021 Furnizorul emite factura fiscală cu data livrării de 01.12.2020. Atunci, informația privind procesul de insolvabilitate se va păstra în interfața facturii fiscale și va putea fi vizualizată de toate părțile tranzacției, indiferent din care statut se deschide factura fiscală, data de livrare de 01.12.2020, fiind din perioada de insolvabilitate în care s-a aflat compania. În cazul în care data de livrare s-ar indica 25.08.2021, notificarea privind perioada de insolvabilitate în care se află sau s-a aflat Furnizorul, Cumpărătorul sau Transportatorul s-ar afișa doar la momentul creării facturii fiscale de către Furnizor, însă după salvarea acesteia informația ar dispărea.

În momentul în care Cumpărătorul va primi o factura fiscală spre acceptare și semnare, cu data livrării din perioada de insolvabilitate în care se află sau s-a aflat Furnizorul, la deschiderea acesteia în cadrul sistemului „e-Factura” se va vizualiza informația privind perioada de insolvabilitate în dreptul datelor părților tranzacției.

Informația privind perioada procesului de insolvabilitate în care s-au aflat sau se află părțile tranziției, poate fi vizualizată și la deschiderea facturii fiscale în statutul „Finisate” de către:

 

Furnizor 

 

Cumpărător

 

Transportator

 

Suplimentar, în cadrul sistemului „e-Factura” s-a implementat și filtru de selectare a facturilor fiscale a căror Furnizor sau Cumpărător au fost sau sunt în proces de insolvabilitate.

 

Informația privind procedura de insolvabilitate și perioada acesteia, poate fi verificată și în cadrul serviciului „Despre contribuabil” de pe portalul www.sfs.md. La indicarea codului fiscal al contribuabilului, sistemul afișează informația publică aferent entității respective. La fel se va afișa informația și la depunerea declarației TVA12, anexa nr. 1 TVAFACT, în cadrul sistemului „Declarație electronică”.

author icon

Mariana Chirtoacă

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1495 vizualizări

Data publicării:

26 August /2021 09:02

Domeniu:

Noutăți | Insolvabilitate | Factura fiscală

Etichete:

e-Factura | insolvabilitate

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon