Știri

Formularul IPC21, actualizat

Formularul tipizat (Forma IPC21) – Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii a fost modificat.

 

Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 128 din 31 octombrie de modificarea a Ordinului ministrului finanțelor nr. 94 (prin care a fost aprobat Forma IPC21 și Instrucțiunea de completare) a fost publicat în Monitorul Oficial din 5 noiembrie curent.

 

În primul rând, din tabelul nr. 1 (Suma venitului achitat, impozitul pe venit și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală reținute din acesta) se exclud codurile 12 – plăți salariale, art. 24 alin (21) din Legea nr. 1164/1997 și 23 - veniturile sub formă de dobânzi de la valorile mobiliare de stat obținute de către persoanele fizice, art.901 alin.(38) din Codul fiscal.

 

Aici este important de menționat că prin Legea nr. 214/2024 pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală 2025) a fost completat art. 20 din Codul fiscal ce se referă la sursele de venit neimpozabile, cu lit.z20 - veniturile persoanelor fizice rezidente obținute sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale. Totodată, a fost abrogat alin 38 din art. 901 - reţinerea finală a impozitului din unele tipuri de venit, conform căruia Ministerul Finanţelor sau dealerii primari în sensul Legii nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, reţineau un impozit în mărime de 6% din veniturile sub formă de dobânzi de la VMS obţinute de către persoanele fizice. Astfel,  veniturile persoanelor fizice rezidente obținute sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale constituie sursă de venituri neimpozabile și nu se vor impozita prin reținere finală a impozitului pe venit de către Ministerul Finanţelor sau dealerii primari. Totodată, la 31 decembrie 2023 a expirat termenul de aplicare a facilității stabilite la impozitul pe venit de care beneficiau salariații agenților economici a căror activitate de bază este realizarea de programe şi corespunde activităților din anexa nr.1 la Legea pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal.

 

Astfel, din Declarația forma IPC21, din tabelul nr.1 au fost excluse rândurile prin care contribuabilii declarau dobânzile aferente VMS şi plățile salariale achitate salariaților de către agenților economici a căror activitate de bază este realizarea de programe şi corespunde activităților din anexa nr.1 la Legea pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale CF.

 

Concomitent, a fost completat Clasificatorul categoriei persoanelor asigurate cu două coduri noi:

  • 179 – persoană care a beneficiat de indemnizație lunară pentru perioada șomajului tehnic instituit conform art.80 alin (1) lit. b) și c) din Codul muncii, plătită din mijloacele angajatorului
  • 180 – persoană care a avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl care a beneficiat de 14 zile de concediu suplimentar

 

Ordinul a intrat în vigoare la data publicării. Prima perioadă pentru care se preconizează raportarea obligațiilor aferente impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate, potrivit formularului tipizat modificat este luna noiembrie 2024.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1630 vizualizări

Data publicării:

05 Noiembrie /2024 07:52

Catalogul tematic

IPC21 | Ordine MF | Dare de seamă fiscală | Noutăți fiscale

Etichete:

Ordin MF | dare de seamă | IPC21

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon