21
10 2020
438

În anul curent la SFS au fost înregistrate 9411 contracte de locațiune

Serviciului Fiscal de Stat continuă să desfășoare cu regularitate acțiuni de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Aceste acțiuni au drept scop sporirea nivelului de conformare fiscală în acest domeniu de activitate.
 
Astfel, pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate au fost înregistrate 9411 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile.    

 

Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către SFS, pe parcursul lunilor ianuarie-septembrie 2020 la buget au fost încasate venituri în sumă de 17,8 mil. lei,  acestea depășind încasările din perioada similară a anului precedent cu 1,8 mil. lei sau cu 11,2 %.

 

Totodată, pe parcursul lunii septembrie  2020, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Ca rezultat, în perioada menționată au fost înregistrate la SFS 3218 contracte de locațiune/chirie.

 

În aceeași perioadă au fost identificate 312 persoane fizice noi ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.  Acestora le-au fost calculate suplimentar plăți de bază – 163 mii lei, penalități – 5,8 mii lei și amenzi – 47,5 mii lei.

 

SFS recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute.

 

Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua prin intermediul oricărei bănci comerciale, oficiu poștal al Republicii Moldova sau portalului Guvernamental de plăți electronice Mpay.


via | www.sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.