Știri

Politica fiscală pentru anul 2023: domeniul TVA

Contribuabilii înregistrați în calitate de plătitori TVA, care vor acumula sume TVA spre deducere, din 1 ianuarie 2023 ar putea solicita restituirea respectivei sume. Amintim, la momentul de față agenții economici care nu au statut de exportator, nu au dreptul la restituirea TVA acumulat în cont. Propunerea este parte a proiectului de lege ce ține de politica fiscală și vamală pentru anul viitor.

 

Autorii consideră că măsura  poate soluționa dificultățile financiare pentru întreprinderi, asigurând majorarea vitezei de circulație a resurselor financiare, creând lichiditățile necesare pentru activitatea economică.

 

Totodată, proiectul vine cu propunerea de a permite spre deducere a TVA aferentă procurărilor, anterior atribuite la costuri/cheltuieli pe parcursul anului, dacă valoarea livrărilor anuale scutite de TVA fără drept de deducere nu depășește 5% din cifra de afaceri.

 

Anularea scutirilor de TVA ar pute fi stabilită pentru serviciile poștale (cu excepția plăților sociale), importul și livrarea deșeurilor și reziduurilor de metale feroase și neferoase, reziduurilor industriale care conțin metale sau aliaje; scuterelor cu motor electric; la importul și livrarea unor aeronave, elicoptere, vagoanelor automotoare și a serviciilor de leasing pentru ultimele trei poziții.

 

Este prevăzută și aplicarea regimului de taxare inversă a TVA aferent importului de servicii, care presupune excluderea pentru plătitorii TVA a obligației de achitare a TVA aferent importului de servicii cu introducerea simultană a obligației de declarare a sumelor aferente operațiunilor respective la TVA colectat și cu atribuirea sumei respective la deduceri a TVA.

 

Modificări sunt propuse și la capitolul administrare TVA, termenul de eliberare a facturii fiscale, scutirea de TVA cu drept de deducere etc.

 

Alte prevederi ale proiectului politicii fiscale și vamale pot fi consultate aici, iar propunerile asupra acestuia sunt acceptate până la  20 noiembrie.

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1950 vizualizări

Data publicării:

12 Noiembrie /2022 11:25

Catalogul tematic

Politica bugetar-fiscală | Noutăți | Scutirea de TVA

Etichete:

politica fiscală | proiect de lege | T.V.A

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon