17
12 2018
15472

Casarea datoriilor al căror termen de prescripție a expirat: aspecte contabile și fiscale

Pe parcursul activității sale entitatea poate înregistra datorii față de personal, furnizori, cumpărători, bănci, față de buget, organele de asigurări sociale şi medicale, fondatori, față de alți creditori pentru care entitățile nu şi-au onorat obligațiile în termenul stabilit şi al căror termen de prescripție a expirat.
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

ELECTRONIC

1299 lei

CLASSIC

1299 lei

PREMIUM

1999 lei

 

5 comentarii

avatar
Ținând cont de faptul că suma TVA anterior dedusă nu este achitată şi nu urmează a fi achitată furnizorului, aceasta urmează a fi exclusă de la decontări cu bugetul. De asemenea, cumpărătorul urmează de a reflecta operațiunea în cauză în Registrul procurărilor în perioada de raportare cu semnul „minus” (-), şi, corespunzător, în boxa 16 a Declarației privind TVA.

Deci, pentru datoriile decontate ca urmare a expirării termenului de prescripție de la care au fost trecut TVA în cont urmează a fi întocmită formula contabilă de stornare:

Dt 534 Ct 521, 522, 544

Nu inteleg.
avatar
Bună ziua! Atașăm răspunsul din partea autorului: Să admitem că trecerea în cont a TVA aferentă procurărilor efectuate pentru luna decembrie 2018 constituie 10 000 lei, ce urmează a fi reflectat în boxa 13 din Declarația privind TVA pentru luna decembrie. De asemenea, în luna decembrie, în urma inventarierii, s-au constatat datorii față de furnizori cu termenul de prescripție expirat, în valoare de 12 000 lei (inclusiv TVA 2000 lei). Suma de 2000 lei urmează a fi reflectată în boxa 16 din Declarație cu semnul ”minus”. Respectiv, pentru luna decembrie entitatea va beneficia de valoarea totală spre deducere a TVA în cuantum de 8000 lei.
avatar
Prestam servicii medicale-fara tva(99%)+ servicii arenda cu TVA(1%).Lunar, prin calcularea Proratei-trecem din DT la cheltuieli TVA.Prin inventariere am depistat datorii CT cu termenul de prescriptie expirat care leam pus la contul 612.INTREBARE: trebuie sau nu de restabilit Tva in CT,daca anii precedenti TVA a fost odata pus la cheltuieli(cl 7)?
avatar
Bună ziua. Întrebarea a fost transmisă autorului. Cu un răspuns la întrebarea DVS vom reveni în curând!
avatar
Dna Irina, Va rugam sa precizati: care parte este debitor si care – creditor; livrarea este pe partea impozabilă sau neimpozabilă; în ce perioadă livrarea a fost atribuită la venituri. Mulțumim!
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.