22
02 2019
2051

Repartizarea unor servicii prestate de terți: soluții practice

Multe companii apelează la externalizarea unor procese tehnologice, cu scopul eficientizării timpului procesului de producție, al optimizării costurilor și, nu în ultimul rând, al obținerii beneficiilor economice.

Prin externalizarea serviciilor se pot obține nu doar beneficii economice, dar și servicii mai calificate, cost competitiv într-un timp rezonabil, eliberarea capacităților de producție etc.
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

CLASSIC

1499 lei

PREMIUM

2299 lei

 

3 comentariu

avatar
apreciem f mult studiile autorilor. bine lucrat. totodata, avem unele obiectii in privinta externalizarii serviciului«antrepozit vamal». astfel:
— acest regim cu greu (am spune noi cu foarte/ foarte mari rezerve) poate fi precautat prin prisma externalizarii serviciulu de pastrare. Acesta este un regim vamal,cu continut juridic/ economic bine determinat prin norme cu caracter vamal, chiar daca si presupune plati catre antrepozitar «pentru pastrare»;
— dupa cum am mentionat mai sus, atit de jure, cit si economic, continutul operatiunilor de «antrepozitare» nu poate fi redus la o simpla pastrare (depozitare). in opinia noastra, sensul circulatiei activelor prin acest regim vamal, cu costurile aferente, consta in aminarea (evitarea) unor drepturi de import/ export, prescrise de aplicat altor regimuri vamale. Astfel, cheltuielile cu aceasta «depozitare» au un alt continut, decit cel legat de procesul de achizitionare;
— superacuratetea de care dati dovada in contabilizarea acestor cheltuieli, atribuindule costului de achizitie a tesaturii, cu greu poate fi justificat din punct de vedere a costurilor cu organizarea si mentinerea unor astfel de evidente. Astfel, superacurateatea se transforma in cazul analizat in superprudenta, fara a tine insa cont de principiul «cost-beneficiu», care are doar o singura explicatie: abordarea tot atit de «prudenta» (deci in defavoarea entitatii) a situatiei de catre unele organe de control, in special control fiscal;
— sub aspect al gestiunii costurilor, pentru conducerea entitatii nu este extrem de important implantarea acestor cheltuieli in costul produselor finite, deci spulberarea (disparitia) continutului informativ de fapt al acestor cheltuili. in opinia noastra, sub aspect al caracterului informativ, cheltuiala cu acest regim vamal de fapt reprezinta costul aminarii drepturilor de import-export, or plasarea activelor in regim antrepozit vamal cu scopul depozitarii acestora nu se justifica din punct de vedere financiar.
cu stima.
avatar
Buna ziua.
Va mulțumim pentru opinia dvs.
Dorim sa va comunicam ca aceasta practica este aplicată si utilizata de mai multe companii.
Costurile pentru automatizarea procesului sunt nesemnificative, in schimb… beneficii.
Cu stima, autorii.
avatar
Va rugam, in limita posibilitatilor Dstra, sa ne ajutati cu clasificarea acestor cheltuieli de «depozitare»:
— sunt acestea cheltuieli de pastrare, intrucit porniti de la ideia externalizarii acestui serviciu;
— sunt acestea cheltuieli legate de procesul de achizitie, intrucit ajungeti la contabilizarea acestoara in costul stocurilor.
mersi de intelegere. cu stima
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.