Știri

Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice și-a desemnat beneficiarii

Beneficiarii Programului de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice au fost anunțați astăzi, 27 februarie, în cadrul evenimentului desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care este implementatorul Programului. Amintim, Programul este menit să direcționeze suportul Guvernului și donatorilor către dezvoltarea unui ecosistem dinamic de inovare în domeniile prioritare.

 

Astfel, în urma apelului lansat în toamna anului 2022, au fost desemnați 14 beneficiari, care urmează să obțină suport financiar la implementarea start-upurilor tehnologice. Reamintim, conform Programului aceste startup-uri beneficiază de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în cuantum de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500 mii lei.

 

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a menționat că Programul vine să susțină atât antreprenorii noi, care vor să lanseze afaceri inovative cu un potențial de creștere avansat, cât și companiile deja active, care lansează produse noi, cu suportul instrumentelor IT.

 

Vorbim de un program complex atât din perspectiva proiectelor investiționale, cât și din cea a mecanismului de evaluare. Acesta este diferit față de celelalte programe din portofoliul ODA, fiind nevoie de o abordare specială, iar în acest sens am avut o conlucrare foarte bună cu Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, a adăugat directorul ODA.

 

Pe lângă celelalte cheltuieli, statul a identificat și resurse pentru a investi, prin intermediul ODA, ca să ofere posibilitate antreprenorilor noștri  să se dezvolte, să vină cu inovații și să creeze noi locuri de muncă, a menționat, la rândul său, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

 

Programul susține prin finanțare nerambursabilă dezvoltarea și promovarea pe piață în scopuri comerciale a produselor și/sau serviciilor conform componentelor de finanțare tematică pentru următoarele domenii: tehnologia informației și comunicațiilor; media digitală; fabricație; agricultură; educație; sănătate; servicii financiare; industrii creative; e-Comerț și reciclare.

 

Solicitanții de finanțare nerambursabilă trebuie să corespondă anumitor condiții:

  • elaborează/creează produsul și/sau serviciul pentru domeniile eligibile și are potențial de creștere;
  • desfășoară sau intenționează să desfășoare activitate antreprenorială pe teritoriul RM;
  • nu au restanțe față de bugetul public național la data aplicării la Program
  •  dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.

 

Programul a fost lansat pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi extins, pentru implementarea acestuia fiind alocate din bugetul de stat 60 mil. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

769 vizualizări

Data publicării:

27 Februarie /2023 11:47

Domeniu:

Noutăți | Servicii electronice

Etichete:

digitalizare | concurs de granturi

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon