Știri
Reprezentarea acțiunilor colective ale consumatorilor va fi reglementată de o lege specială
Consumatorii vor fi mai protejați! Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat un proiect de lege privind desfășurarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor. Această lege va proteja interesele persoanelor fizice care au suferit prejudicii ca urmare a încălcării dispozițiilor legale care prejudiciază interesele colective ale consumatorilor, atât încălcările de la nivel național, cât și pe cele transfrontaliere. Documentul va asigura mecanismul procedural care permite entităților calificate să introducă acțiuni în reprezentare în scopul obținerii atât a măsurilor de încetare, cât și a măsurilor reparatorii.
În primul rând, legea prevede desemnarea unei entități calificate - o organizație necomercială sau o autoritate publică care reprezintă interesele consumatorilor și care a fost desemnată drept calificată să introducă acțiuni în reprezentare. Această entitate va fi desemnată calificată în scopul introducerii de acțiuni în reprezentare pentru protecția colectivă a consumatorilor, dacă a depus o cerere în acest sens și îndeplinește mai multe criterii, printre care: este o entitate nonprofit; este o persoană juridică constituită în conformitate cu legislația și poate face dovada desfășurării în decursul a 12 luni a unei activități publice efective în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor înainte de cererea sa de desemnare; nu face obiectul unei proceduri de insolvență și nu este declarată insolventă etc.
Entitățile calificate care introduc acțiuni în reprezentare în instanța de judecată pentru obținerea de măsuri reparatorii solicită consimțământul în scris, la nivel individual, de la consumatorii vizați de respectiva acțiune în reprezentare, în termen de 30 de zile de la data introducerii acestei acțiuni în instanță, cu privire la acceptarea de a fi reprezentați de entitatea calificată în cadrul acțiunii în reprezentare respective sau acceptarea ca rezultatul acțiunii de reprezentare să fie obligatoriu pentru ei. Conform proiectului, o măsură reparatorie obligă comerciantul să le ofere consumatorilor în cauză remedieri, precum: despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea prețului, încetarea contractului sau restituirea contravalorii produsului/serviciului, după caz și în conformitate cu legislația.
După cum se menționează în nota informativă a proiectului, în prezent, Republica Moldova dispune de o procedură generală de acțiune colectivă reglementată de Codul de procedură civilă, dar nu dispune și de un mecanism procedural eficient aplicabil acțiunilor de reprezentare colectivă în despăgubire pentru consumatori.
Totodată, potrivit practicii judiciare, conform datelor statistice disponibile, autoritățile responsabile de domeniul protecției consumatorilor nu au inițiat până acum nicio acțiune care să reprezinte interesele colective ale consumatorilor.
Proiectul poate fi consultat până la 23 august curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
320 vizualizări
Data publicării:
15 August /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale | Legislație fiscală | Persoana fizică
Etichete:
performanță colectivă | actiuni | reglementari | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.