16
07 2021
702

Subdiviziunile teritoriale ANSA vor deține noi responsabilități

În cadrul subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor fi constituite circumscripții teritoriale sanitare veterinare, responsabile pentru  punerea în aplicare a Programului acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie și combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om și de protecție a mediului. În acest context, urmează a fi angajați suplimentar 202 medici și felceri veterinari. Executivul a aprobat în ședința din 14 iulie 2021 proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea HG nr. 600/2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

 

Astfel, efectivul-limită de personal al ANSA va constitui 1522 de unități, dintre care 193 de unități vor active în cadrul aparatului central și 1179 – în subdiviziunile teritoriale.

 

Astfel, controalele specifice oficiale în abator și unități de sacrificare vor fi efectuate de către medicul veterinar desemnat din cadrul subdiviziunilor teritoriale. Urmare a modificărilor, noilor specialiști veterinari le vor reveni responsabilitățile de aplicare a măsurilor de vaccinare, prelevare de probe, identificare și înregistrare a animalelor, examinarea suspiciunilor și aplicarea măsurilor de comabatere a focarelor de boli oficial notificabile. Conform notei proiectului, un medic veterinar va fi responsabil de cel puțin 8 localități.

 

În scopul acoperirii cheltuielilor ce țin de funcționarea circumscripțiilor teritoriale sanitare, pentru anul 2021 sunt aprobate mijloace financiare în sumă de 14,9 mil. lei. Pe de altă parte, implementarea modificărilor va determina o economisire de circa 1,2 mil. lei prevăzute în fondul pentru combaterea de boli oficial notificabile și 0,4 mil. lei – pentru achitarea despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate în urma lichidării focarelor.

 

Modificările propuse vor asigura accesul la servicii veterinare minime necesare și vor elimina neconformitățile din domeniul înregistrării și identificării animalelor, ceea ce va spori gradul de siguranță a produselor alimentare de origine animală, îndeosebi cele obținute în gospodării, se mai spune în nota proiectului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.